Emelik a bankok a készpénz-műveletek díjszabását – a vidéki kisboltok az áldozatok

Több bank már közölte az ügyfeleivel, hogy növelni fogja a bankautomatákból történő készpénzfelvétel és -befizetés, valamint a bankközi és bankon belüli készpénz-műveletek díjszabását. „Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. január 1-jétől megváltoznak a bankautomatáknál történő készpénzbefizetési műveletek és egyéb műveletek díjai" – olvasható egy pénzintézet üzenetében.

Az intézkedés a Ciolacu-kormány vitatott döntését, a készpénzforgalom korlátozásáról szóló törvény hatályba lépését követi.
A drágítás leginkább a vidéki kisboltok tulajdonosait sújtja, hiszen ezekben a vásárlók nagy része készpénzzel fizet, a kereskedők esténként kénytelenek lesznek a pénzt bevinni a bankba. Ha a díjszabások emelkednek, többet kell fizetniük a banknak, hogy a pénz felkerüljön a számlájukra, ez pedig kihat a költségeikre, állapítja meg a Hotnews elemzése.

Illusztráció: Agerpres

Több mint 60 000 kiskereskedő szerepel a nyilvántartásban, sokan közülük vidéken, ahol a vásárlók nagy része készpénzzel fizet. A boltosok eddig a cash-and-carry nagykereskedelemi egységekben töltötték fel a készleteiket, de korlátozni fogják a napi készpénzforgalmat. Hát hol és hogyan tudnak esténként pénzt tenni a bankszámlára, hogy kártyával fizessenek az áruért?" - magyarázza Feliciu Paraschiv, a Paco szupermarketek alapítója, a Romániai Kis és Középméretű Kereskedők Országos Szövetségének (ANCMMR) alelnöke.

Az elemzésben rra is rámutatnak, hogy a bankfiókok száma az elmúlt években majdnem a felére csökkent. A városokban még mindig ugyanannyi működik, de vidéken vagy például a tengerparton már siralmas a helyzet.

A Versenytanács jelentése is azt támasztja alá, hogy a döntés a legrosszabbkor született: míg városokon 2015-ben egy bankfiók mintegy 4200 ügyfelet szolgált ki, most 4700-at. A változás még drámaibb vidéken, ahol a 2015-ös egy bankfiókra jutó 6100 ügyfélről 9000-re emelkedett a szám. Ez pedig megnehezíti a hozzáférést a banki szolgáltatásokhoz. Másrészt Romániában rekordszintre nőtt a lakosság készpénzállománya: a nyár végén meghaladta a 65 milliárd lejt, és negyedévenként 5 százalékos a növekedés.

Mint ismeretes a kormány azzal érvel, ha korlátozzák a készpénzfizetést, megfékezik az adócsalást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?