banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Elvesztegetett uniós pénzek? Üresen állnak a községi turisztikai információs pontok

Arad megyében 2010 után több mint 30 turisztikai információs központ épült uniós finanszírozásból, összesen mintegy hárommillió euróból. Ezeknek többsége azonban soha nem működött rendeltetésszerűen. A legtöbb település polgármestere más funkciót szán az épületeknek, hogy ne vesszenek kárba, többek között egészségházak, óvodák létesülhetnek bennük.

Az Arad Megyei Tanács képviselői az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva kijelentették: a 2010 utáni turisztikai információs központok létesítését célzó program rosszul kigondolt terv volt, sőt több esetben kifejezetten kudarc.

A fő probléma, hogy olyan önkormányzatok is éltek a lehetőséggel, amelyeknek nincs különösebb turisztikai vonzerejük, az ágazatban sem tevékenykednek a helyiek, így aztán az önkormányzat alkalmazásában álló turisztikai információs központi dolgozók teljesen mással foglalkoznak, mint ami a munkaköri leírásukban szerepel.

Andó András, az Arad Megyei Tanács kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a projekt indulásakor voltak olyan önkormányzatok, amelyek bevallottan úgy vágtak bele a projektbe, hogy az ötéves kötelező működtetési idő letelte után más rendeltetést szántak a központoknak. A kommunikációs igazgató hozzátette, hogy a megyei tanács is indított hasonló projektet, a saját központjuk jelenleg is működik.

Pálosbaracka turisztikai információs központja | Fotók: Agerpres

Az Arad megyében található 30 turisztikai információs központ közül 16-ot az Országos Vidékfejlesztési Programban építettek meg a 2010 utáni első években. Létrehozásunk egyenként körülbelül 180 ezer euróba került. A megyében a teljes projektre hárommillió eurót költöttek Buttyin (Buteni), Batta (Bata), Csermő (Cermei), Székudvar (Socodor), Soborsin (Săvârşin), Világos (Şiria), Öthalom (Vladimirescu), Mácsa (Macea), Ópálos (Păuliş), Feltót (Tauţ), Berzova (Bârzava), Temeshidegkút (Zăbrani), Bélhagymás (Hăşmaş), Raj (Brazii), Kisiratos (Dorobanţi)  és Dézna (Dezna) településen.

Az Agperpresnek nyilatkozó egyik községvezető kifejtette, hogy az a céljuk, hogy az épület valóban a közösség javát szolgálja. Mint mondta, a szerződésben szerepelt az a kikötés, hogy a létesítménynek öt éven át kell turisztikai központként működnie. Az öt év azonban már eltelt, így újra lehet gondolni a funkcióját.

Öthalmon, Arad megye legnagyobb községében 200 ezer euróba került a központ megépítése, ám a helyiek elmondása szerint soha nem látták nyitva az épületet. Mihai Mag polgármester tájékoztatott, hogy az épületet a gyermekek számára oktatásra és kulturális események szervezésére használják majd.

„Megkerestek bennünket olyanok is, aki haszonbérbe vették volna az épületet, de úgy döntöttünk, hogy az önkormányzat használja majd. Kézműves foglalkozásokat és más, hagyományőrzésre irányuló tevékenységeket szerveznénk ott. Ennek előkészítését már idén elkezdenénk” – fejtette ki Öthalom polgármestere.

Öthalmon a gyermekenek szóló foglalkozásokat tartanának az épületben

Ópálos község turisztikai központját Pálosbaracka településen nyitották meg annak idején, felépítése 204 ezer euróba került. Ioan Turcin polgármester szerint a létesítményt már több alkalommal is a helyi közösség rendelkezésére bocsátották, például időszakos orvosi vizsgálatokat is végeztek benne.

„Óvoda vagy miért ne, orvosi rendelő és működhetnek benne. Egyelőre még nem hoztuk meg a végleges döntést, de mindenképpen a helyi közösség hasznát szolgálná az épület” – tette hozzá a községvezető.

Világos polgármestere, Valentin Bot elmondta, hogy a turisztikai központ a közelben épülő sportbázis részeként működhet majd.

„A turisztikai infópontot már egy évvel ezelőtt a falu múzeumába költöztettük, az információs központ épülete pedig üresen maradt. Arra gondoltunk, hogy az út másik oldalán található sportbázishoz kapcsolnánk a működését, de az is megfordult a fejünkben, hogy ideköltöztessük a helyi rendőrőrsöt. A lehetőségekről még tárgyalunk” – mutatott rá a világosi polgármester.

A többi Arad megyei község polgármestere is hasonlóan nyilatkozott: a többség óvodát, after schoolt vagy orvosi rendelőt rendezne be ezekben az épületekben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?