banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Egyre nagyobb a külföldiek részaránya Románia hitelezői között

Az első félév végén már az állampapírok több mint negyede külföldi befektetők tulajdonában volt.

Az első félév végére 83 milliárd lejre nőtt a külföldi befektetők kezében levő állampapírok értéke, írja a Ziarul Financiar. Ebben benne vannak a lejalapú és az euróalapú kötvények is. A Pénzügyminisztérium adatai szerint június végén a kormány által kibocsátott államkötvények 26,4 százaléka volt külföldi befektetők tulajdonában. 2022 végén ez az arány még csak 19,3 százalék volt.Fotó: AdobeStock

Az év első hat hónapjában a külföldiek részesedése a teljes kötvényállományból folyamatosan nőtt. Januárban még csak 23,1 százalékot birtokoltak, azonban június végéig a részesedésük 3,3 százalékponttal nőtt.

A külföldi befektetők növekvő részvétele az államháztartási hiány finanszírozásában az egyik oka az euró árfolyam nagyfokú stabilitásának. Az év első felében a közös európai valuta árfolyama 4,92 éa 4,96 lej között mozgott, a lej euróval szembeni értékvesztése mindössze 1 százalékos volt.

Pénzügyi elemzők szerint az erős lej és a stabil euró árfolyam alapvetően nem a jó gazdasági teljesítmény eredménye, mivel a folyó fizetési mérleghiány és az államháztartási hiány is magas.  

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?