Hoppon maradt a pénzügyminisztérium, nem hiteleznek a bankok alacsony kamatra

A kormány félmilliárd eurót szeretett volna felvenni hazai hitelintézetektől.

Teljes kudarccal zárult a pénzügyminisztérium hétfői államkötvény kibocsátási kísérlete. A kormány 500 millió lej akart felvenni bankoktól hétéves futamidőre, azonban azok túl magas kamatot kértek, ezért valamennyi ajánlatot elutasították. A kereslet nemcsak a költségek tekintetében nem volt összhangban a kínálattal, hanem mennyiségileg is elmaradt attól, a bankok csupán 313 millió lej értékben vásároltak volna állampapírt.

Múlt héten a pénzügyminisztérium 1,73 milliárd értékű hitelt vett fel bankoktól. Ebből 1,3 milliárdot 2025-ig, 430 milliót pedig 2034-ig kell visszafizetni, előbbi összeg éves kamata 2,30, utóbbié 3,75 százalék.

Az elkövetkező időszakban a kormány várhatóan drágábban tud majd kölcsönhöz jutni, mint korábban, aminek két fő oka van: a kedvező gazdasági adatok, valamint az, hogy nőttek a szuverén kötvények kamatai a nemzetközi piacokon. Utóbbiak olyan állampapírok, melyeket a kibocsátó ország külföldön, valamely idegen valutában próbál meg értékesíteni.

A 2021-es költségvetés-tervezet 7,16 százalékos GDP-arányos deficittel számol. Ez azt jelenti, hogy az államkassza kiadásai 79,9 milliárd lejjel fogják meghaladni a kiadásokat, ezt a pénzt a kormánynak hitelekből kell előteremtenie.

A pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy minden hónapban piacra dob kizárólag a lakosságnak szánt államkötvényeket. A januári kibocsátás nagyon sikeres volt, rekordösszegért, 955 millió lejre jegyeztek állampapírokat. Ezzel párhuzamosan a kormány 2,1 milliárd lej értékű kölcsönt vett fel hitelintézetektől.

(Nyitókép: mfinante.gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?