banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Rekordösszegért vásárolt állampapírt a lakosság januárban

A kibocsátás sikerén felbuzdulva a pénzügyminisztérium az év végéig havonta fog piacra dobni Tezaur kötvényeket.

955 millió lejes kölcsönnel támogatta meg a kormányt a lakosság januárban. A pénz Tezaur kötvények ellenértékeként került az államkasszába. A pénzügyminisztérium közleménye szerint egyetlen korábbi Tezaur kibocsátás alkalmával sem fordult még elő, hogy a befektetők egy hónap alatt ekkora összegért jegyezték volna az állampapírt.

„Tekintettel a lakosság fokozott érdeklődésére ezen megtakarítási eszköz iránt, a pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy 2021-ben havi rendszerességgel fogja folytatni a kibocsátásokat” – áll az intézmény közleményében. A pénzügyminisztériumot alapvetően nem a polgárok érdeklődése hatotta meg, a kormánynak ugyanis nagy szüksége van a lakosság pénzére, hogy finanszírozni tudja a 7 százalékosra tervezett költségvetési hiányt.

Az állampapírok viszonylag jó befektetésnek számítanak. Amellett, hogy szinte rizikómentesek, viszonylag magas hozamot biztosítanak, mely meghaladja a banki kamatokat. A januárban piacra dobott kötvények kamata 3,25 százaléknál kezdődik, ennyit fizet az állam az éves futamidejű állampapírok után. A három éves futamidejű kötvények éves kamata 3,5, az ötéveseké pedig 3,75 százalék. Az állampapírok kamata adómentes jövedelemnek minősül.

(Nyitókép: mfinante.gov.ro)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?