Csekély mértékben, de nőtt az autógyártás az év első négy hónapjában

Áprilisban a Dacia 5 százalékkal termelt többet, mint egy évvel korábban, a Fordnál ellenben 31 százalékkal csökkent a termelés.

Az év első négy hónapjában 176 ezer járművet gyártottak Romániában, derül ki az autógyártók szakmai szervezeteinek (ACAROM) az adataiból. Ez 5 százalékkal nagyobb a 2021 azonos időszakában legyártott mennyiségnél.A Dacia üzemében nőtt a termelés | Fotó: Agerpres

2022 első négy hónapjában a két hazai autógyártónál nagyon eltérő módon alakult a termelés, s ez fokozottan igaz áprilisra. A második tavaszi hónapban a Dacia 39 982 autót gyártott, 5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Ford craiovai üzeméből 13 069 jármű gördült ki, 31 százalékkal kevesebb, mint 2021 áprilisában. Ez roppant gyenge eredmény, főleg annak a fényében, hogy az üzem gyártási kapacitása évi 250 ezer jármű, aki havi szinten 20 ezernél többet jelent. A kis termelés nagyrészt annak a következménye, hogy az autóipar továbbra is küszködik a mikrochipek hiányával.

Az 5 százalékos növekedés ellenére a Dacia április termelése nagyban csökkent a márciusihoz képest. Az első tavaszi hónapban 57 019 jármű készült a mioveni-i gyárban, áprilisban pedig kb. 30 százalékkal kevesebb.

A Fordnál jelenleg folyamatban van egy 300 millió dolláros fejlesztés, amire azért van szükség, hogy jövőre elkezdődhessen az új Transit és a Tourneo Courier gyártása, 2024-ben pedig az elektromos Pumáé. Ez utóbbi lesz az első, Romániában gyártott elektromos autó.

Kapcsolódók

Kimaradt?