banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bioüzemanyagot is fog gyártani az OMV Petrom

A biodízelt használt étolajból és zöld hidrogénból állítják majd elő a Petrobrazi finomítóban.

750 millió eurós beruházást készül végrehajtani az OMV Petrom a Petrobrazi kőolajfinomítóban, írja az economedia.ro.Fotó: Facebook/OMV Petrom

A beruházás célja, hogy létrehozzák a régió legnagyobb bioüzemanyagot előállító termelési kapacitását. Az alapanyag a használt étolaj lesz. A nyersanyag biztosítása céljából az OMV Petrom 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt Respiră Verde nevű cégben, mely a hazai piacvezető az olajbegyűjtés területén. A Respiră Verde közel 10 ezer tonna használt étolajat gyűjt össze éves szinten, főleg a vendéglátóiparból és a kiskereskedelemből.

Az étolajból biodízel és biokerozin készül majd, melyek alacsony széndioxid-kibocsátású üzemanyagok.

A gyártási folyamathoz hidrogénre is szükség lesz, melyet szintén a Petrobrazi területén fognak előállítani, vízből elektrolízissel. A zöld hidrogént két, összesen 55 MW-os berendezés termeli majd. A beruházásra a vállalat 50 millió eurós támogatást kap az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.

„Vállaltuk, hogy 2030-ig 11 milliárd eurótb fektetünk be, hogy a vállalatot egy csökkentett széndioxid-kibocsátású jövőhöz alakítsuk” – nyilatkozta Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?