Behúzta a kéziféket a fogyasztás júliusban

Egy év alatt közel megduplázódott az összeg, amit az államadósság kamataira költöttünk, 1,7 milliárd lejről 3,3 milliárdra nőtt.

A gazdaságban érvényesülő kedvezőtlen folyamatokat tükrözik a költségvetés végrehajtásának júliusi számai, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. Idén első alkalommal az állami kiadások sokkal nagyobb mértékben nőttek, mint a bevételek, előbbiek 29,1, utóbbiak csak 19,6 százalékkal. Fotó: Pixabay     

A hazai gazdaság növekedése a fogyasztáson alapul, a fogyasztás alakulását pedig legjobban az áfabevétel mutatja. Ez 5,7 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbi értéket, miközben az infláció 15 százalék körül volt. Ebből az következik, hogy mennyiségileg számottevő mértékben csökkent a fogyasztás.                                         

„A fogyasztás csökkenése várható volt és szükséges is. Végső soron mindenki az inflációra koncentrál, annak a mértékére, de az infláció nem más, mint a fogyasztás növekedése és a javak és szolgáltatások kínálata közti egyensúly hiányának a megnyilvánulása” – nyilatkozta Aurelian Dochia gazdasági elemző.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a személyi jövedelemadóból származó bevételek 8,7 százalékkal nőttek, ami azt jelenti, hogy a bérfejlesztés mértéke kezd lemaradni az infláció mögött. Ez természetes jelenség, mivel a romló gazdasági körülmények között a cégek számára egyre nagyobb terhet jelentenek a fizetésemelések.          

Pozitívum, hogy a beruházásokra fordított összeg jelentős mértékben, 73,7 százalékkal nőtt 2021 júliusához képest, 1,9 milliárd lejről 3,3 milliárdra. Az viszont intő jel kellene legyen a kormány számára, hogy az államadósság kamatira 94,1 százalékkal többet költöttünk, mint egy évvel korábban. A kamatok 3,3 milliárd lejébe kerültek az államnak, ami megegyezik a beruházások értékével.

Kapcsolódók

Kimaradt?