Költségvetés-kiigazítás tervezet: közel 100 milliárd lejt igényeltek a minisztériumok

A munkaügyi tárca járna a legjobban, 6,77 milliárddal növelnék meg az idei költségvetését, míg több minisztériumtól pénzt vonnának el.

28,2 milliárd lejjel nőnek a kormányzati kiadások az idei első költségvetés-kiigazítás tervezetének értelmében, írja az economedia.ro kormányzati forrásokra hivatkozva. Bá ez tekintélyes összeg, az igénylések sokkal nagyobbak voltak, megközelítették a 100 milliárd lejt.Fotó: Agerpres

A tervezet szerint a legnagyobb összeget, 6,77 milliárd lejt a munkaügyi tárca kapná. A Beruházások és Európai Projektek Minisztériumának 2,7 milliárd lejt szán a pénzügyi tárca, az energiaügynek 2,4, a szállításügynek pedig 2 milliárdot.

A legnagyobb eltérés az igényelt és a betervezett összeg között az Energiaügyi Minisztérium esetében mutatkozik, mely 31 milliárd lejt igényelt. Ennek fényében nagy kérdés, hogyan képzeli el a kormány az energiaár szabályozásának a finanszírozását, az intézkedés költségei ugyanis nagyságrendekkel meghaladják a 2,4 milliárd lejt, s nincsenek belefoglalva az idei központi költségvetésbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Egy sor minisztérium az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzből gazdálkodhat a tervezet értelmében, míg a Védelmi Minisztérium költségvetése változatlan marad. A környezetvédelmi tárcától 484 millió lejt vonnak el, a tanügyitől 542 milliót, a művelődésitől 290 milliót, de megvágják a külügy, a belügy, az egészségügy és a pénzügy, valamint a Legfőbb Ügyészség büdzséjét is. A családügyi tárca az egyetlen, amely nem igényelt pluszpénzt, ennek ellenére mégis kap 13millió lejt.

Az, hogy az ország anyagi helyzete nem a legfényesebb onnan is látszik, hogy a SRI költségvetését is megkurtítanák 438 millióval, bár az első számú titkosszolgálat 4,2 millió lejt igényelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?