Pozitív költségvetés-kiigazítsáról döntött a kormány

Újabb, az idei második költségvetés-kiigazításról döntött szerdán a kormány – jelentette be Anca Dragu pénzügyminiszter.

„Pozitív költségvetés-kiegészítésről van szó, amely arról tanúskodik, hogy jól kezeltük a közpénzeket, jó ütemben fejlődik a gazdaság” – fogalmazott a tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.
​Anca Dragu kiemelte, sikerült tartani a 2,8 százalékos költségvetési hiánycélt, a belső kereslet élénkülésének köszönhetően pedig az első félévben 5,2 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék.

„Mindenképpen kiemelendő a bruttó hozzáadott érték növekedése minden ágazat esetében: a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 10 százalékkal, a szolgáltatásoké 7 százalékkal, az építőiparé 4,9 százalékkal, az iparé 1,8 százalékkal bővült” – tette hozzá Anca Dragu.

A miniszter ismertette továbbá, hogy az év első 10 hónapjában átlagban 1,73 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, az éves inflációs ráta pedig 0,43 százalékkal mérséklődött októberben. A munkanélküliek száma 450.000-ről 429.000-re csökkent az év első kilenc hónapjában, a bruttó átlagjövedelem pedig a költségvetés kidolgozásakor jegyzett 2.681 lejes szinthez képest a becslések szerint 2.815 lejre nő az év végéig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?