Esély az államcsődre világranglista: Románia a mezőny második felében áll

Lengyelországnál lényegesen rosszabbul, Magyarországnál kicsit jobban állunk.

Elkészítette az államcsőd veszélyének leginkább kitett fejlődő országok rangsorát a Bloomberg gazdasági szaklap, számolt be a Ziarul Financiar gazdasági napilap. A Bloomberg vezető közgazdásza, Ziad Daoud szerint El Salvador, Ghana, Egyiptom, Tunézia, Pakisztán, Ukrajna, Kenya és Argentína esetében van a legnagyobb esélye annak, hogy a közeljövőben beálljon a fizetésképtelenség állapota. Államcsődről akkor beszélünk, amikor egy ország nem képes vagy nem hajlandó fizetni az adósságait. Illusztráció: Pixabay

A rangsor összeállításakor az országok GDP-arányos államadósságát, valamint az aktuális költségvetési hiány és a már meglévő államadósság finanszírozásának költségeit vették figyelembe. El Salvador esetében az államadósság a GDP 82,6 százalékát teszi ki, az éves kamatokra pedig a bruttó hazai termék 4,9 százaléka megy el.

Az 50 államot tartalmazó listán Románia a 30. helyen áll, Uruguay után és Irak előtt, ami nem rossz helyezés. A Bloomberg becslései szerint az államadósság idén átlépi a GDP 50 százalékát, az utána fizetendő kamatok pedig az 1,6 százalékát fogják kitenni. Az EU-tagországok közül Románia jut legdrágábban pénzhez a nemzetközi piacokon, hogy finanszírozni tudja az államadósságát.

A Bloomberg listáján Magyarország a 28. helyen áll, vagyis ott kicsivel nagyobb az államcsőd veszélye, mint Románia esetében, míg Lengyelország 43., vagyis ott jóval kisebb. A rangsor két utolsó helyét Szaúd-Arábia és Kuvait foglalják el. Annak, hogy a két olajállam fizetésképtelenné váljon minimális a valószínűsége.

Kapcsolódók

Kimaradt?