Az elektromos autók számára létfontosságú alapanyag exportját korlátozza Kína

A korlátozás az Amerikai Egyesült Államok és Kína között évek óta dúló kereskedelemi háború újabb fejezete.

A pekingi kormány rendelete értelmében a grafit exportőreinek december elsejétől a kereskedelmi minisztériumtól kell engedélyt kérniük, ha folytatni kívánják a tevékenységüket, és ezen folyamat alatt a vásárlóikat is meg kell nevezniük, ahogy azt is, hogy azok mire használnák a fémeket. Peking a nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva hozta meg az intézkedést és hangsúlyozta, hogy a lépés nem irányul egyetlen ország ellen – írja a Bloomberg alapján a Világgazdaság.Fotó: Facebook/The Flag Shop

A grafit az elektromos autók akkumulátorainak kulcsfontosságú összetevője: minden egyes jármű átlagosan 50-100 kg grafitot használ fel az akkumulátor anódjaihoz, ami duplája a villanyautó-akkumulátorban lévő lítiumhoz képest. Kína a készletek mintegy 22 százalékát birtokolja, egyben uralja az anyag globális ellátási láncát: a világ grafittermelésének több mint 90 százalékát dolgozza fel.

A bányászott grafit fosszilis anyag, de létezik szintetikus változata is, ami az olajipar melléktermékéből származik. Kína ezt is uralja, a mesterséges változat exportja idén az első kilenc hónapjában 45 százalékkal nőtt éves szinten és meghaladta a 424 ezer tonnát. A vámadatok szerint a kínai grafit legfőbb vásárlóiközé Japán, az Egyesült Államok, India és Dél-Korea tartoznak.

A grafitexport korlátozása az amerikai–kínai kereskedelmi, gazdasági és technológiai háború újabb fejezetét jelenti. Ezt még Donald Trump robbantotta ki 2018-ban, majd Joe Biden alatt tovább eszkalálódott. Washington korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható chipek exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását.

Erre válaszul Peking májusban megtiltotta az ország kritikus információs infrastruktúráját üzemeltető cégeinek, hogy az amerikai chipipari óriás, a Micron termékeit vásárolják. Júliusban két ritkaföldfém, a gallium és a germánium kivitelét korlátozta a kínai vezetés. A gallium és a germánium fontos összetevője a napelemeknek és a chipeknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?