banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kína felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal

Kína bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal egy sor területen, egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt.

Éles lőszerrel gyakorlatozik a kínai néphadsereg | Fotó: Agerpres/XinhuaA pekingi külügyminisztérium jelezte: Pelosi szerdai tajvani programja miatt felfüggesztik Washingtonnal a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása, illetve a kábítószer-ellenes küzdelem terén folytatott együttműködést is. Összesen nyolc konkrét intézkedést jelentettek be Kínában az amerikai házelnök látogatása miatt.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte Nancy Pelosi tajvani látogatását. A tárcavezető azt mondta, nem fogja tűrni, hogy országának alapvető érdekei sérüljenek, és átgondolt lépéseket fog tenni Kína nemzetbiztonsága és szuverenitása védelmében.

Nem sokkal Pelosi tajvani tartózkodása után kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el.

A kínai külügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy több mint száz harci repülőgép és tíz hadihajó vett részt az utóbbi két napban a Tajvan körüli hadgyakorlatokban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint példa nélküli kiterjedésű gyakorlatokról van szó.

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet. Nancy Pelosi házelnökként a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki az utóbbi huszonöt évben Tajvanra látogatott. Kína személyesen Pelosi és közvetlen családtagjai ellen is szankciókat vezet be az ügy miatt, erről további részleteket nem közöltek pénteken.

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása békés célokat szolgált, és nem jelent változást Washington külpolitikájában – szögezte le újságíróknak pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei kambodzsai találkozójának margóján. Súlyos, a regionális békét és biztonságot fenyegető problémának nevezte pénteken Kisida Fumio japán miniszterelnök, hogy Kína hadgyakorlatokat folytat Tajvan körül.

Kapcsolódók

Kimaradt?