Arad megyei élelmiszer kapott uniós védelmet

A pécskai kenyér lett a tizenkettedik, uniós szinten levédett romániai élelmiszeripari termék.

Védett földrajzi jelzésű termékként (OFJ) ismerte el az Európai Bizottság a pécskai kenyeret (pita de Pecica), adta hírül az economedia.ro. Ezentúl kizárólag azon termékeket lehet pécskai kenyér névvel forgalomba hozni, melyeket a magyar határ közelében fekvő Arad megyei kisvárosban és környékén sütnek kemencében, hagyományos módon kelesztett és gyúrt tésztából.Fotó: Facebook/Pita de Pecica

Ezzel 12-re nőtt az uniós védelemben részesülő élelmiszerek száma. Ezek között még négy erdélyi van: a szebeni szalámi, a szebeni juhtúró, a barcasági füstölt busa és a libánfalvi tehéntúró. Ez utóbbi védett eredet-megjelölésű (OEM) termékként van számon tartva az Európai Unióban.

Mintegy 20 másik terméknek a levédetési eljárása folyamatban van. Ezek között szintén vannak erdélyi termékek: a törcsvári juhtúró, a vajdahunyadi virsli, a nagylaki szalámi, az erdélyi sonka, a tordai sóbányában tartósított hústermékek és a perecsenyi hagyma.

Az élelmiszerek uniós szintű levédése nálunk még gyerekcipőben jár. Olaszország mostanáig 300-nál több ételt és italt helyezett uniós védelem alá, Franciaország és Spanyolország esetében pedig ezek száma meghaladja a 200-at. Magyarországnak 30-nál több uniós védelemnek örvendő étele és itala van.

Kapcsolódók

Kimaradt?