Állami segítségre vár az erdélyi komlótermesztés

Egy hektár komlóültetvény létrehozása 60 ezer eurós befektetést feltételez.

A 90-es években még 2700 hektáron termesztettek komlót Romániában, jellemzően Erdélyben, időközben azonban 270 hektárra zsugorodott az ipari növény termőterülete. Emiatt a söripar főleg importált komlót használ, pedig idehaza megtermelttel is ki lehetne elégíteni az ágazat igényeit.Fotó: Pixabay

„Megfelelő fajtákkal a helyi komlótermesztés a sörgyártók szükségleteinek 80-90 százalékát fedezhetné” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Acațiu Mora, a Romániai Komlótermesztők Egyesületének az elnöke. Véleménye szerint állami segítség nélkül nem fog számottevő mértékben nőni a termelés, aminek főleg anyagi okai vannak. Egy hektár komlóföldbe 60 ezer eurót kell befektetni, ráadásul az első termést csak a harmadik évben lehet betakarítani.

Nagy segítséget jelentene, ha a gazdák lehívhatnának uniós pénzeket komlóültetvények kialakítására, egyelőre azonban erre nincs lehetőség. „A mezőgazdasági minisztérium jó szándékára is szükség volna, megfelelő támogatási rendszer kell. Mi minden alkalommal javasoljuk, ígéreteket kapunk, de nem sikerült még ezeket gyakorlatba ültetni. Pénzügyi erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy 270 hektárról eljussunk 500-ra, újratelepítésekre van szükség, mint a szőlő esetében” – nyilatkozta Acațiu Mora, aki Maros megyében termeszt komlót 225 hektáron.

Az elmúlt években a termesztőknek a természettel is meg kellett küzdeniük, a komlónak ugyanis nagy a vízigénye, a szárzaság könnyen kárt tesz benne. Helyben nemesítettek egy új, Transilvania névre keresztelt fajtát, mely jól bírja a szárazságot, az eddigi eredmények biztatóak.

A komlót a sörgyártás mellett a gyógyszeriparban is használják.

Kapcsolódók

Kimaradt?