banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A vártnál sokkal jobban teljesített a gazdaság az első negyedévben

A valósághoz legközelebb álló előrejelzés is az INS adatánál hétszer nagyobb visszaesést jósolt éves viszonylatban.

0,2 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye 2021 első negyedévében az elmúlt év azonos időszakához képest. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) előzetes adatai szerint 2020 utolsó negyedévéhez viszonyítva 2,8 százalékos növekedés következett be. Ezeket az adatokat később több lépésben módosítani fogják, a korrekciók nagyobbak lehetnek, mint olyan időszakokban, amikor a gazdaság működését nem zavarják meg a koronavírus-járványhoz hasonló extrém jelenségek.

A most közzétett adatok lényegesen kedvezőbb képet mutatnak a gazdaság állapotáról annál, amire a független elemzők számítottak. Ciprian Dascălu, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) vezető közgazdásza volt a legpesszimistább, mivel éves összehasonlításban  1,8 százalékos visszaeséssel számolt. 2020 utolsó negyedévéhez képest a szakember 0,7 százalékos növekedést prognosztizált. A valós adat kereken négyszerese ez utóbbinak, míg éves összehasonlításban Dascălu kilencszeresére becsülte a visszaesés mértékét.  

Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza arra számított, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2021 első negyedévében 1,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől, ami hét és félszerese az INS által közölt értéknek. Negyedéves távlatban a Raiffeisen Bank munkatársa 0,5-0,9 százalékos növekedésre tippelt. Ez a legjobb esetben is csupán egyharmada annak, ami bekövetkezett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Valentin Tătaru, az ING Bank vezető közgazdásza viszonylag optimista volt a GDP-nek az elmúlt esztendő utolsó negyedévéhez viszonyított változását illetően, 1 százalékos növekedést tartott valószínűnek. Az éves összehasonkítás tekintetében aztán nagyon mellélőtt, a prognózisa ugyanis a valós érték nyolcszorosáról, 1,6 százalékos csökkenésről szólt.

Laurean Lungu, a Consiliul Policy Advisers Group tanácsadó szervezet alapítója jobb jósnak bizonyult, mint a banktól hatalmas fizetéseket kasszírozó kollégái. Lungu úgy ítélte meg, hogy az első negyedévi GDP 1,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől, 2020 utolsó negyedévéhez képest pedig 1,1 százalékkal nő.

Múlt héten az Európai Bizottság kifejezetten optimista előrejelzést közölt a román gazdaság alakulásáról. A prognózis idén 5,1, jövőre pedig 4,9 százalékos növekedéssel számol.

A kormányfő pezsgőt bontott

Az elmúlt száz év legjelentősebb gazdasági válságára való válaszlépésként minden eddiginél gyorsabb ütemű a gazdasági fellendülés Romániában - írta egy keddi Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök. "Megígértük, megvalósítottuk. Románia gazdasága 2,8 százalékkal nőtt 2021 első negyedévében. Gratulálok, románok! Történelmének leggyorsabb gazdasági fellendülését éli Románia, válaszként az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válságára" - fogalmaz a bejegyzésben Florin Cîţu.

(Nyitókép: Pixabay)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?