Elemzők: erőteljes gazdasági növekedés kezdődhet térségünkben a harmadik negyedévtől

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legújabb hangulati mérőszámok arra vallanak, hogy erőteljes és tartós növekedés kezdődhet a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban az idei harmadik negyedévtől.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az általa Közép- és Kelet-Európára kidolgozott, GDP-súlyozással számolt gazdasági hangulatindex (ESI) soha nem emelkedett egyetlen hónap alatt olyan mértékben, mint áprilisban.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra kiszámított – az Európai Bizottság havi adataiból levezetett – ESI-indexe a márciusban kalkulált 89,7-ről ebben a hónapban 100,5-re nőtt.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez még mindig elmarad a tavaly februárban – a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes hónapban – mért szinttől, amely 102,1 volt. Ezzel együtt is azonban a Capital Economics ESI-indexe a vizsgált országok mindegyikében idei csúcsán jár, és az egyes szektorok szintjére lebontva is széleskörű emelkedést mutat.

A ház londoni elemzői szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorának ESI-jelzőszáma több mint két éve nem mért csúcsra emelkedett, és a gyáripari szektor szereplőinek bizalmi indexét a jelek szerint eddig az sem törte meg, hogy a globálissá szélesedett félvezetőhiány fennakadásokat okoz a térség járműgyártásában.

Jóllehet a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések szigora április jelentős részében még nem enyhült, a régió szolgáltatási és kiskereskedelmi ágazatainak hangulati indexe azonban az összes vizsgált országban már erőteljes emelkedésnek indult – áll a Capital Economics csütörtöki tanulmányában.

A ház londoni elemzői közölték: várakozásuk az, hogy a térség gazdaságainak hangulati indexe tovább erősödik, különösen a szolgáltatási szektorban.

Az elmúlt egy hónapban ugyanis folyamatosan csökken a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, az oltási programok egyre lendületesebben haladnak ezekben az országokban, és a helyi hatóságok most már hozzákezdtek a korlátozások enyhítéséhez – olvasható a Capital Economics elemzésében.

A ház londoni elemzői szerint lehetséges, hogy a térség gazdaságainak fellendülése a mostani negyedévben még nehézkes ütemben gyorsul, mivel a járvány hatásai még érződnek, de a legnagyobb gazdasági károkat okozó korlátozásokat valószínűsíthetően a következő néhány hónapban feloldják, és ez megteremti a lehetőséget arra, hogy a harmadik negyedévtől erőteljes, tartós kilábalás kezdődjön a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban – taglalják a friss tanulmányban.

A ház jelenleg érvényes új előrejelzése szerint a magyar gazdaság kilábalása várhatóan előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában és a korlátozások feloldása is megkezdődött már.

(Címlapkép: Pixabay)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?