2021-es kilátások: minél gyorsabb az oltási kampány, annál hamarabb indul növekedésnek a gazdaság

A gazdasági elemzők optimisták, de nem hiszik, hogy a kormány tartani tudja a 7,16 százalékos hiánycélt.

Az elmúlt egy év legmagasabb szintjén, 55,7 ponton áll a román gazdaság perspektíváit tükröző makroökonómiai bizalmi index, derüli ki a gazdasági-pénzügyi elemzőket tömörítő CFA Románia szervezet februári tanulmányából, mely szakemberek prognózisain alapul. A februári bizalmi index tizedesnyi pontossággal megegyezik az egy hónappal korábbi értékkel.

Az optimizmus növekedésének megtorpanását a járvány harmadik hullámának a számlájára írják. „Divergencia jelent meg a várakozások és a jelenlegi körülmények között. Ezt a járvány harmadik hullámának tudom be. Az Európai Unió szintjén lassan megy az oltás, mi az EU átlagának a szintjén vagyunk, az Egyesült Államokhoz és Nagy-Britanniához képest azonban le vagyunk maradva, egy sor európai ország pedig új korlátozásokat vezet be” – mondja Adrian Codîrlașu, a CFA alelnöke.

A megkérdezett gazdasági elemzők szerint a hazai gazdaság 2020 közepéig fogja elszenvedni a járvány hatásait. A pandémia egyes következményei még éveken át éreztetni fogják ugyan a hatásukat, azonban azok viszonylag enyhék lesznek.

A CFA által meginterjúvolt szakemberek átlagban 4,1 százalékos gazdasági növekedést jósolnak 2021-re, míg a januári prognózis csak 3,6 százalék volt. „Személy szerint nagyobb növekedésre számítok. Az Európai Unió elég gyorsan talpra áll, ez pedig pozitívan befolyásol bennünket. Vannak ösztönző hatások a gazdaságban, de gyorsítani kell az oltást” – véli Adrian Codîrlașu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bár optimisták a gazdasági kilátásokat illetően, az elemzők nem bíznak abban, hogy a kormány tartani tudja az idei hiánycélt. A Cîțu-kabinetnek eltökélt célja, hogy a költségvetési hiány ne lépje túl a 7,16 százalékot, ám a gazdasági elemzők szerint 7,4 százalék lesz.

A februári bizalmi index 7 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi, amikor Romániában még nem volt járvány. 2020 februárjában 48,6 ponton állt a mutató, márciusban pedig 20,8-ra esett vissza, s októberben is csak 32,1 pont volt.

(Nyitókép: Facebook/AdrianCodirlasu)

Kapcsolódók

Kimaradt?