A romániai tévénézőket főleg a zene és a sport érdekli, a politika alig

A messze legnagyobb műsorszolgáltató a leggazdagabb romániai magyar, Teszári Zoltán cége, a Digi.

December végén 7,9 millió romániai lakosnak volt televízió előfizetése, közölte az országos távközlési hatóság (ANCOM). Ez 100 ezer fős növekedés 2021 decemberéhez képest. A legtöbben, 6,6 millióan, kábeltévére fizettek elő, 1,2 millióan parabolaantennán keresztül követték a műsorokat, a digitális műsorszolgáltatást (IPTV) pedig kb. 90 ezren vették igénybe.Fotó: Pixabay

Az előfizetők 55 százaléka városon, 45 százalékuk pedig falun él, írja az economica.net.

Tavaly 85 televíziós műsorszolgáltató működött az országban. A messze legnagyobb szolgáltató a Digi, mely 2022 végén 69 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A leggazdagabb romániai magyar, Teszári Zoltán cége egy év alatt 7 százalékkal növelte a piaci részesedését.

A dobogóra az Orange és a Vodafone fért még fel, 16, illetve 11 százalékkal. A fennmaradó mintegy 4 százalékon 83 szolgáltató osztozik, a piaci részesedésük évről-évre csökken. A kábeltévés szolgáltatás terén még nagyobb a Digi fölénye, 77 százalék a piaci részesedése.

Az ANCOM végzett egy felmérést a fogyasztási szokásokat illetően is. Ebből kiderül, hogy egy év alatt 95 százalékról 93 százalékra csökkent azok aránya, aki napi rendszerességgel leülnek a TV elé. Az emberek 4 százaléka heti 3-4 alkalommal néz tévét, 3 százalékuk pedig egyszer.

A megkérdezettek fele a zenei adókat kedveli, 38 százalék sportot néz, 8 százalék pedig jellemzően szórakoztató műsorokat. A nézők mindössze 1 százaléka preferálja a hírműsorokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?