Romániában a dobogóra sem férne fel a leggazdagabb magyarországi milliárdos

A Forbes becslései szerint Csányi Sándorénál négy nagyobb vagyon is van jelenleg Romániában.

Idén is közzétette a leggazdagabb magyarországiak listáját a Forbes. 2017 után ismét Csányi Sándor került az élre. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának a vagyonát 541,6 milliárd forintra becsüli a gazdasági folyóirat. Csányi Sándor az első magyarországi milliárdos, akinek a vagyona meghaladja az 500 milliárd forintot.Csányi Sándor | Fotó: Csányi Alapítvány

A második helyre egy, a közvélemény számára kevéssé ismert ipari befektetőt rangsorolt a Forbes, Felcsuti Zsolt vagyonát 468,6 milliárd forintra becsülik. A harmadik a folyamatosan az ellenzéki sajtó célkeresztjében levő Mészáros Lőrinc és családja 436,5 milliárd forinttal. A felcsúti származású milliárdos idén nemhogy gazdagodott volna, hanem szegényedett, tavaly ugyanis még 488 milliárd boldog tulajdonosának tudhatta magát.

Csányi Sándor vagyona, a Román Nemzeti Bank (BNR) hivatalos árfolyamán átszámolva 6,65 milliárd lejnek felel meg. Ezzel Romániában a közelébe sem kerülne a dobogónak, az annak legalsó fokát elfoglaló Daniel Dinesnek, az UiPath informatikai vállalat alapítójának ugyanis 8 milliárd leje van. Csányit a negyedik helyen álló Ion Stoica és Matei Zaharia, a Databricks informatikai cég két alapítója is megelőzi, az ő vagyonukat 7,5 milliárd lejre taksálják.

 A Forbes becslései szerint a legmódosabb romániaiak idén is a Pavăl fivérek, Dragoș és Adrian. A Dedeman áruházlánc alapítóinak a vagyona immár 13 milliárd lej körül van. A második helyen a 40-nél több céget működtető Ion Țiriac áll, akinek a vagyona 8,5 milliárd lejt tesz ki.

A Forbes idei listáján Teszári Zoltán, a leggazdagabb erdélyi magyar csak a 14. helyen áll 1,9 milliárd lejjel. Néhány hónappal korábban a Fanatik című lap 3,5-4 milliárd lejre becsülte a nagyváradi üzletember vagyonát.

Kapcsolódók

Kimaradt?