A monarchia mint jól jövedelmező családi vállalkozás: 67,5 milliárd fontot ér a Windsor-család

A királyság intézménye évi 1,5 milliárd font körüli bevételt eredményez a brit gazdaság számára.

Ha a Nagy-Britanniában uralkodó Windsor-házat egy családi vállalkozásnak tekintjük, akkor a királyi család, mint márkanév 67,5 milliárd fontot ér. A BrandFinance nemzetközi márkaértékelő cég legutóbb 2017-ben becsülte fel a brit uralkodóház értékét, s bár azóta eltelt pár év, szinte biztos, hogy az összeg nagyságrendileg nem változott. Ennek két oka van: a királyi család vagyona ingatlanokból és műtárgyakból áll, ezek pedig nem szenvedhettek számottevő értékvesztést az elmúlt időszakban, sőt másrészt a magánéletük továbbra is címlaptéma a világsajtóban.

II. Erzsébet és népes famíliája márkaként nagyságrendekkel többet ér, mint a legértékesebb hazai brand, a Dacia, melyet a BrandFinance 2021-es felmérése 1,37 milliárd euróra taksált. A Windsor-ház nemzetközi téren a legfelső kategóriába tartozik, márkaként értékesebb, mint a Facebook (81,4 milliárd dollár), a Toyota (59,4 milliárd), a Mercedes-Benz (58,2 milliárd). A királyi család nevénél csak hat értékesebb márkát tart számon jelenleg a BrandFinance, ezek: Apple (263,3 milliárd dollár), Amazon (254,1 milliárd), Google (191,2 milliárd), Microsoft (140,4), Samsung (102,6), Walmart (93,1).

A brit királyi brand értékének kisebb hányadát teszi ki tagjainak magánvagyona. II. Erzsébet személyes vagyonát 350 millió fontra becsülte tavaly a The Times napilap, amivel a 372. helyen állt a legvagyonosabb britek rangsorában. Az úgynevezett koronabirtokok, a királyi család tulajdonában lévő, de az állam által kezelt ingatlanok és földterületek, valamint a Lancesteri Hercegség és a Cornvalli Hercegség, a koronaékszerek és a királyi műkincs gyűjtemény összértéke meghaladja a 25 milliárd eurót. A belőlük származó jövedelem egy részét a mindenkori uralkodó, illetve a trónörökös kapja meg, akik aztán szétosztják a családtagjaik között. A fennmaradó 42,2 milliárd font a márkanévnek azon értékrésze, amelynek nincs tárgyi háttere, a brand közismert mivoltából fakad.A brit királyi család tagjai egy 2013-as eseményen | Fotó: Wikipédia/Carfax2

A királyi család, a koronabirtokok jövedelméből, jelenleg évi 82 millió fontot kap az uralkodói feladatok ellátására, s ebből fedezik a Buckhingam-palota felújítását is. II. Erzsébet magánjellegű kiadásokra fordíthatja a Lancesteri Hercegség jövedelmét, ami jelenleg évi 20 millió font körül van, míg a Lancesteri Hercegség évente kb. 21 millió fontot hoz, mely összeg felett a trónörökös rendelkezik.

Valamennyi alattvalójától eltérően a brit uralkodó nem köteles adót fizetni, s ez a kedvezmény a trónörököst is megilleti, ugyanakkor egyikük sem él ezen jogával.

A királynő magánbevételei kevéssé ismertek. A Sunday Times szerint van egy befektetési portfóliója, amely javarészt brit blue-chip vállalatok részvényeiből áll, és amelynek értékét 110 millió fontra becsülik. Ezen kívül számos magáningatlanja van, köztük a norfolki Sandringham House és a Balmoral kastély. A királynőé a királyi bélyeggyűjtemény, személyes tulajdonában van még több műalkotás, ékszerek, autók, lovak és az anyakirálynő öröksége. A Royal Collection, a koronaékszerek és műalkotások több mint 1 millió tárgyból álló és 10 milliárd fontot érő gyűjteménye nem számít bele a királynő vagyonába. Különböző helyeken őrzik, többek között a Hampton Court Palaceban és a Windsor kastélyban.

1,766 milliárdos bruttó bevétel

A BrandFinance becslései szerint a királyi család évi 1,766 milliárd font bevételt generál a brit gazdaság számára. Ennek egy részét a koronabirtokoknak az államnál maradó jövedelme adja, a nagyobbik hányadát pedig azon turisták által elköltött pénz, akiket a monarchia valamely intézménye vonz a szigetországba.

Az állam királyi családdal kapcsolatos kiadásai csak évi 292 millió fontot tesznek ki. Az egyenleg tehát bőven pozitív, megközelíti az 1,5 milliárd fontot. A valós összeg ennél is nagyobb, mivel a protokollköltségek egy része megmaradna akkor is, ha Nagy-Britannia köztársasággá alakulna. Összességében tehát, a monarchia jó üzlet nem csak a Windsor-családnak, de Nagy-Britanniának is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ebből nem következik, hogy Románia jobban járna, ha államformát váltana. A brit uralkodóház évszázadok alatt épült fel globális fajsúlyú márkanévvé, míg az egykori Mihály király családjáról kevesen hallottak, életük keveseket érdekel. Ha valaha újfent trónra is kerülnének, márkanevük úgy aránylana a Windsorokéhoz, mint a Daciaé az Aplle értékéhez.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?