94. születésnapját ünnepli II. Erzsébet brit királynő

II. Erzsébet (eredeti nevén: Elizabeth Alexandra Mary Windsor) 1926. április 21-én született Londonban. 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje, a hit védelmezője.

Az angolok királynőjét 68 évvel ezelőtt, február 6-án koronázták királynővé. A születésnapját idén nem ünneplik meg nyilvánosan a koronavírus-járvány miatt, amire eddig csak egyszer volt példa, a II. világháború alatt.

A Buckingham-palota, a királyi család első számú londoni rezidenciája már korábban bejelentette: II. Erzsébet királynő személyesen kérte, hogy „születésnapján semmiféle ceremoniális esemény ne legyen, mivel a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló”. A királynő egy hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik, és – amint udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben – ő is maradéktalanul tartja magát azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket kormánya márciusban hozott a járvány megfékezése végett. Így valószínűsíthető, hogy családtagjai is csak videókapcsolaton köszöntik születésnapján.

Elmaradnak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota tőszomszédságában fekvő hatalmas Green Parkban, illetve a Temze partján, a Tower ősi épületegyüttese mellett. Az idén nem tartják meg a királynő hivatalos születésnapi ünnepségét, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádét sem.  Az udvar közölte: a hagyományoktól eltérően ezúttal nem várja el azt sem, hogy a királynő születésnapján a kormányhivatalok épületeit fellobogózzák.

II. Erzsébet a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg a 13. helyet foglalja el, ahol a nők közül az első helyen szerepel, a jelenleg is élők közül pedig második a jelenlegi dalai láma után. 1947-ben házasodott üssze harmad-unokatestvérével, Fülöp edinburghi-i herceggel, akivel 73 éve házasok. Négy gyermekük született: a trónörökös Károly herceg, továbbá Anna, András és Eduárd.

Születésnapja alkalmából Vilmos herceg és Katalin hercegné még az Instagram-oldalukon is megemlékeztek, hármójukról egy szép, közös képet posztoltak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kensington Palace (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés,

Nem Katalinék voltak az egyetlenek, akik a közösségi oldalukon is megemlékeztek a királynőről, a trónörökös, Károly herceg és Kamilla hercegné egy több felvételből álló fotósorozatot kirakott Erzsébetről. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Clarence House (@clarencehouse) által megosztott bejegyzés,

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?