A magyar határig húzódó magasfeszültségű távvezetéket építene a kormány

A fontos energetikai beruházás becsült költsége hatalmas összeg, legalább 3 milliárd euró.

Új nagyfeszültségű elektromos vezeték építését tervezi a kormány, jelentette be Sebastian Burduja energetikai miniszter. A vezetékre azért van szükség, mert nő az ország megújuló forrásokat használó energiatermelése, s az elkövetkező években ez a folyamat folytatódni fog.Fotó: Agerpres

„Számunkra ez a vezeték az első számú prioritás. Ez a magasfeszültségű vezeték egy újabb eszköz lesz arra, hogy az energetikai rendszer át tudja venni a teljes megújuló energiát, hogy biztosítsa a rendszer stabilitását, valamint azt, hogy exportálni tudjunk nyugat-európai államokba” – idézi a minisztert az economica.net.

Az elképzelés szerint az új távvezeték átszeli majd az országot, s a nyugati határon csatlakozik majd a magyarországi hálózathoz.

Románia megújuló forrásokat használó energiatermelési kapacitása jelenleg 11 ezer MW körül van, s 2030-ig további 10 ezer MW-tal bővülhet. A jelenleg létező termelési kapacitás területi megoszlása nagyon egyenlőtlen, főleg a déli és a dél-keleti országrészbe koncentrálódik.

Burduja reméli, hogy a távvezeték megvalósíthatósági tanulmánya hat hónap alatt elkészül. A beruházás becsült költsége 3 milliárd euró, ami hatalmas összeg a megengedettnél nagyobb költségvetési hiánnyal küszködő Románia számára. A kormány elképzelése az, hogy külföldi tőke bevonásával valósítaná meg a fontos beruházást.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?