A madárinfluenza megelőzése céljából ellenőrzések várhatók Maros megyében

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal fokozott ellenőrzéseket hajtott végre a baromfitelepeken, mivel a magas patogenitású madárinfluenza-járványok gyakorisága jelentősen megnövekedett az utóbbi időszakban mind a vonuló, mind a házi tartású madarakban.

Idén év eleje óta egyelőre nem találtak a madárinfluenza-vírus jelenlétét jelző gócpontokat a hazai baromfitelepeken, néhány eset azonban felbukkant már az ellenőrzések során.

„Maros megyében is megerősödtek az ellenőrzések, különösen a tanyákon és a tavak környékén” – tájékoztatott Kincses Sándor, a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság igazgatója.

Kifejtette, a baromfitelepeken gyakrabban hajtanak végre ellenőrzéseket, annak függvényében, hogy milyen fokozatú veszélynek van kitéve az adott telep. Emellett a baromfitelepek közelében lévő, baromfiudvarral rendelkező háztartások tulajdonosainál is végeznek időszakos ellenőrzéseket.Fotó: Pixabay

Hozzátette, a vadon élő madarakat is megfigyelik, elsősorban a megyében lévő tavak, folyók ártereit, valamint nádasokat is. Mint mondta, a vadon élő madarak megfigyelése céljából kidolgoztak egy monitorozási programot. Minden olyan vadon élő madarat, amelyet elpusztulva találnak, a hatóság szakemberei laboratóriumi vizsgálat alá vetik, ugyanakkor a vizsgálati eredmény függvényében hozzák meg az illetékesek a további lépésekről szóló döntést – összegezte a szakember.

Az utóbbi időben európai szinten közel hatvan madárinfluenza-járvány kitörést regisztráltak több országban, köztük Magyarországon is, a román határ közelében, ami miatt Bihar megye hét településén állítottak fel megfigyelési zónát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?