banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Maros megyében már büntettek pirotechnikai eszközök jogtalan birtoklásáért

Kiszabták az első büntetéseket pirotechnikai eszközök illegális birtoklásáért és értékesítéséért a marosvásárhelyi rendőrök.

Az ellenőrzéseket hétfőn kezdték Marosvásárhelyen és Maroskeresztúr községben. A rajtaütésszerű akciók során a rendőrök 549 darab P1 kategóriás robbanóanyagot foglaltak le, és egyidejűleg három bűnügyi aktát is összeállítottak.

„Tilos bizonyos színpadi pirotechnikai eszközök birtoklása és használata a lakosság számára, vagy csak az engedélyezett pirotechnikusok segítségével lehet ezeket használni. A jóváhagyott pirotechnikai eszközök közül a P1 kategóriába tartozókat, azaz az alacsony kockázatú tűzijátékokat, petárdákat csak 16 éven felüli személyek használhatják”– tájékoztatta a sajtót Aurica Sabău, a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.Illusztráció | Fotó: Pixabay

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a T1 és P1 kategóriás pirotechnikai eszközöket csakis felnőtt korú személyeknek értékesíthetik a forgalmazók. A törvényt megsértők pénzbüntetésre, súlyosabb bűncselekmény esetén 3 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak – tette hozzá a szóvivő.

A jogszabály tiltja a pirotechnikai termékek használatát éjfél és reggel 6 óra között, kivéve a hatóságilag engedélyezett, helyi, országos vagy nemzetközi érdekű rendezvényeket, amelyek a lakásoktól, lakóházaktól 50 méternél, gázberendezésektől, nagyfeszültségű elektromos berendezésektől, üzemanyag-tárolóktól 500 méternél távolabb kell hogy legyenek. A Román Rendőrség Tűzijáték elnevezésű ellenőrző akciója, amelynek célja az állampolgárok biztonságának növelése a téli szünetben, egészen januárig folytatódik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?