A háromszéki rendőrök elindították a „Tűzijáték” nevű akciót

Börtönbüntetés jár a petárdázásért, hívja fel a figyelmet a Kovászna megyei rendőrség. Nicoleta Marin szóvivő arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi szabályozás négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket, és csak az F1-el jelölt első osztályba tartozókat, így a csillagszórókat, a szikrázó gyertyákat, szikrakoszorúkat, minifáklyákat, tortagyertyákat, tűzgyűrűket és recsegőket használhatják 16 életévüket betöltött személyek.

A kettes, hármas és négyes osztályba sorolt eszközök, többek között a petárdák és pukkanók gyártása, árúba bocsátása, birtoklása és használata szigorúan tilos, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, hívja fel a figyelmet a rendőrségi szóvivő.

Romániában 2006-ban szigorították meg az erre vonatkozó törvénykezést, addig a 2-es osztályba tartozó eszközöket, így a petárdát is szabadon lehetett vásárolni. A rendőrség tájékoztása szerint 2005-ben országos szinten a téli ünnepek időszakában több mint 350 súlyos sebesülést és egy halálesetet jegyeztek. Az új jogszabály életbe lépése után évente átlag 25 sebesülés történt az országban.

A háromszéki rendőrök elindították a „Tűzijáték” nevű akciót, amelynek célja, hogy megelőzzék a tiltott pirotechnikai eszközök forgalmazását és használatát, ezért ebben az időszakban a piacok, vásárok, bevásárlóközpontok és tanintézmények környékén fokozott hatósági jelenlétre kell számítani, de a pirotechnikai eszközöket forgalmazó cégek tevékenységét is nyomon követik.

Háromszéken tavaly a téli ünnepek időszakában hat bűnvádi eljárást indítottak törvénytelen petárda árusításért és használatért és több mint 3000 petárdát koboztak el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?