Börtön is járhat a petárdázásért és tűzijátékozásért

Közeledik a szilveszter, egyre többen kínálnak tűzijátékokat, petárdákat, ezzel együtt a pirotechnikai eszközök elkobzásáról szóló rendőrségi hírek is. Azt, hogyan és mikor használhatók – de inkább nem – ezek az eszközök, összefoglaltuk a Bihar Megyei Rendőrség útmutatás alapján.

A pirotechnikai eszközöket három osztályba sorolják Romániában. Az első kategóriába tartoznak az úgynevezett szórakoztató pirotechnikai eszközök, ezen belül F1-el jelölik az alacsony kockázatú, elhanyagolható hangerejű eszközöket, melyek zárt terekben, akár lakásokban is használhatók. F2-vel jelölik a szintén alacsony kockázatú, és kevés zajjal járó eszközöket, melyek zárt és nyílt térben is használhatók. F3 a jele a közepes kockázatú, kültéri használatú eszközöknek, melyeknek zaja még nem ártalmas az emberi egészségre, F4-el pedig a magas kockázattal járó, más néven „szakmai használatú szórakoztató pirotechnikai eszközöket” jelölik, melyeknek nincs egészségkárosító hatásuk.

A színpadi pirotechnikai eszközök körül kétfélét különböztetnek meg: T1-el az alacsony kockázatú, T2-vel pedig a kizárólag pirotechnikusok által használhatókat jelölik. A harmadik kategóriát az első kettőbe nem besorolható eszközök képezik, ezek közül P1 a jele azoknak, melyeknek használata kis kockázattal jár, P2-vel pedig azokat jelölik, melyeket kizárólag pirotechnikusok használhatnak.

A rendőrség mindenekelőtt arra emlékeztet, hogy a pirotechnikai eszközök jogosulatlan használata bűncselekménynek számít, és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, birtoklásért pedig pénzbüntetésre is számíthat az elkövető. Ugyanekkora elzárásra számíthat az is, aki 18 évnél fiatalabbaknak akár P1-es besorolású eszközt ad el, vagy olyan eszközt forgalmat, melyet csak a pirotechnikai szakemberek használhatnak. Tilos használni és árusítani az F2, F3, F4, a T1 és T2 illetve a P2 jelű eszközöket, mivel ezek nem megfelelő használata tüzet okozhat és megsérti a közrendet.

A lakosságot arra kérik, hogy csak a törvény által engedélyezett eszközöket vásárolják meg, és csakis engedéllyel rendelkező kereskedőktől.

Hol és hogyan szabad használni?

A jogi vagy a magánszemélyek csak a biztonsági intézkedések betartásával használhatják a szórakoztató célú pirotechnikai eszközöket. Éjfél és reggel 6 óra között kizárólag helyi, országos vagy nemzetközi események megünneplésekor használhatók ezek, a helyi önkormányzatok engedélyével.

A négyszintes épületektől legalább 50 méter, még az ennél magasabb épületektől legalább 100 méter távolságra használhatók a pirotechnikai eszközök, és legalább 500 méternyire kell lennie a használónak a magasfeszültségű elektromos berendezésektől, a folyékony- vagy szilárd üzemanyagraktáraktól és töltőállomásoktól illetve a gáztartályoktól- és vezetékektől, illetve az erdőktől is. Szintén tilos ezeket használni a törvényes előírásoknál közelebb kémiai vagy kőolajipari létesítményeknél, vagy más olyan helyeken, ahol tűz- vagy robbanásveszély lehet.

Közutakon, sétányokon és tömegben szintén tilos ezen eszközök használata, és olyan helyeken is, ahol földcsuszamlás, lavina vagy kőomlás lehetséges. Az F3 és F4 jelzésű szórakoztató pirotechnikai eszközöket is csak a polgármesteri hivatalok, vészhelyzeti felügyelőségek és a rendőrség jóváhagyásával használhatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?