A lakosság többsége nem bízik a romániai nyugdíjrendszerben

A szkeptikusok aránya a feketén dolgozók körében a legnagyobb, 66 százalék, ami teljes mértékben indokolt.

A munkaképes romániai lakosság 56 százaléka úgy véli, hogy majdani nyugdíja nem fogja biztosítani számára a tisztes megélhetés lehetőségét, derült ki a Novel Research közvélemény-kutató cég által készített felmérésből. A Provident Financial nevű, pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott cég tanulmánya, melynek része az említett felmérés, több társadalmi csoportot azonosított, melyeket fokozottan fenyegetnek az időskori súlyos anyagi gondok, írja az economica.net.Fotó: Pixabay

A legnépesebb veszélyeztetett kategória a mezőgazdasági kistermelőké. A hivatalos statisztikai adatok szerint a számuk jelenleg 548 ezer. Ezek a kisgazdák jellemző módon piacokon adnak túl a termékeiken, melyek átlagban havi 553 lej bevételt biztosítanak a számukra.

A feketemunkások számáról nem léteznek hivatalos adatok, mérvadó becslések 540 ezer közelébe teszik a számukat.  A Novel Research felmérésében megszólaltatott alanyok 19 százaléka nyilatkozta azt, hogy ismer illegálisan foglalkoztatott személyt. Becslések szerint idén a hazai feketegazdaság a bruttó hazai termék (GDP) 29 százalékának felel meg, ami európai szinten elképesztően magas arány.

A feketén dolgozók aránya nagyobb a férfiak, a fiatalok és a nagyvárosi lakosok körében. A feketemunkások akár többet is kereshetnek, mint munkaszerződéssel dolgozó kollégáik, azonban a munkáltatók nem fizetnek utánuk nyugdíjbiztosítást. Nem meglepő tehát, hogy ennek a kategóriának a soraiban a legmagasabb, 66 százalék azoknak az aránya, akik nem bíznak benne, hogy lesz nyugdíjuk, illetve, hogy ha lesz, akkor meg tudnak majd élni belőle.

Erősen veszélyeztetettek azok az 55-ik életévüket betöltött személyek is, akik elvesztették a munkájukat. A hivatalos adatok szerint jelenleg 78 ezer fő tartozik ebbe a kategóriába. Bár közelednek a nyugdíjkorhatárhoz, a többségüknek zavaros elképzelései vannak arról, hogyan működik a nyugdíjrendszer, s fogalmuk sincs arról, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak. A munkáltatók általában elutasítóak az idősödő munkakeresőkkel szemben, ezért kifejezetten nehéz elhelyezkedniük.

A nyugdíjas évek életszínvonalára vonatkozó szkepszis sokak esetében valóban indokolt. Romániában 1,46 millió azon nyugdíjasok száma, akik maximum havi 1 122 lejből tengődnek, amiből a mostani árak mellett méltó módon megélni képtelenség.

Kapcsolódók

Kimaradt?