A korábban jósoltnál jóval kisebb inflációra számít a Román Nemzeti Bank

A Román Nemzeti Bank (BNR) jelentősen, 7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, miután novemberben még 11,2 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált.

Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója szerdán ismertette az új inflációs jelentést, amely a jövő év végére 4,2 százalékos inflációval számol. Korábban 2024 harmadik negyedévéig tettek közzé prognózist, abban szeptember végére szintén 4,2 százalékos fogyasztói árindexszel számoltak.Fotó: Agerpres

Isărescu közölte, hogy a monetáris politikának megvannak a maga korlátai, Románia bizonyos tényezőket nem tud befolyásolni, így például nem lehet tudni, meddig tart az ukrajnai háború, ezért a monetáris politika enyhe szigorítását javasolta, hiszen egy drasztikus szigorítással súlyos recessziót lehet előidézni.

A román országos statisztikai intézet kedden közölte, hogy januárban 1,3 százalékponttal 15,1 százalékra mérséklődött az éves infláció Romániában a tavaly decemberi 16,4 százalékról. Tavaly decemberhez képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek januárban.  A jegybank előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező hónapokban is magas marad, csak a harmadik negyedévben csökken egyszámjegyűre.

A román alapkamat 7 százalékon van, miután  a román jegybank igazgatótanácsa múlt heti monetáris politikai tanácskozásán nem módosította az irányadó kamatot.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?