Mugur Isărescu: az energetikai árplafon nélkül 20 százalékos volna az infláció

A Román Nemzeti Bank vezetője szerint további adócsökkentésekre nincs lehetőség.

Az energia drágulását nevezte az immár kétszámjegyű infláció fő okának Mugur Isărescu. „A fogyasztói árak ezen növekedése mögött Romániában és a legtöbb európai országban a termelési költségek növekedése áll, főleg az energiával kapcsolatos költségeké, az energiaárak. Az energia valamennyi formájáé, beleértve az üzemanyagokat is” – jelentette ki a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke. Hozzátette, hogy mindezt súlyosbítják a nemzetközi ellátási láncok akadozása és az Oroszországgal szembeni szankciók.Mugur Isărescu | Fotó: Agerpres

Isărescu szerint a kormány által bevezetett energiaár szabályozás nélkül az infláció még jobban elszabadult volna. „Ha nem lett volna a kompenzációs rendszer, akkor a fogyasztót árak még jobban nőttek volna. Áprilisban, így 14 százalékos volt az infláció, de egyébként 20 százalékos lett volna. Általában egy állam beavatkozása a piacgazdaságba sok kérdést vet fel. Azonban amikor azonban a szomszédban háború folyik, egy ilyen léptékű energetikai sokk esetén azt hiszem, hogy mindezek a viták többé-kevésbé elméletiekké válnak” – mondta a BNR első embere.

Mugur Isărescu azt illetően sem rejtette véka alá a véleményét, hogy Romániában nagy bajok vannak az államháztartással, azon belül pedig az adópolitikával, s ezek nem új keletűek, hanem évek óta fennállnak. „Hogyan lehetne még adót csökkenteni? Olyan a helyzetünk, amilyen. Hová csökkentsd még az adókat, amikor az adóbevételek már 30 százalék alá csökkentek (a bruttó hazai termék 30 százaléka alá – szerk. megj.)?” – tette fel a költői kérdést a jegybank vezetője, minden bizonnyal a parlament által a közelmúltban megszavazott újabb ágazati adómentességre célozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?