A hitelesek számára jó hír, a betéteseknek ellenben rossz, hogy csökkentette az alapkamatot a BNR

Ha nem lesznek kellemetlen meglepetések a gazdaságban, akkor tovább fognak csökkenni a banki kamatok, de egyhamar nem térnek vissza az ukrajnai invázió előtti alacsony szintre.

Július 5-én a Román Nemzeti Bank (BNR) a korábbi 7 százalékról 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, köszönhetően annak, hogy az infláció a prognosztizáltnál nagyobb mértékben lassult, májusban már csak 5,12 százalék volt. Ez egyértelműen jó hír azok számára, akiknek bankhitelük van.

Fotó: Agerpres

„Annak, aki változó kamattal vett fel hitelt, a havi törlesztőrészlete csökkenni fog. A csökkenés nem lesz jelentős, de mindenképp kedvező fejlemény” – nyilatkozta a Maszolnak Bálint Csaba, a BNR igazgatótanácsi tagja.

Lefelé tart a ROBOR

A piac megelőlegezte a bizalmat, s annak tudatában, hogy küszöbön áll a jegybanki alapkamat csökkentése, a bankok már korábban elkezdték csökkenteni a kamatokat. 2022-ben, amikor felpörgött az infláció, a bankközi alapkamat (ROBOR) 8 százalék körül volt, egy ideig kevéssel meg is haladva azt.

Idén júniusra a ROBOR 6 százalékra csökkent, anélkül, hogy a BNR hozzányúlt volna az azt közvetlenül befolyásoló jegybanki alapkamathoz. A Román Nemzeti Bank 2023. január 11-én emelte 7 százalékra a jegybanki alapkamatot, s másfél éven át ezen a szinten tartotta.

A bankszektor azonnal reagált a jegybanki alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentésére, július 8-án a háromhónapos ROBOR 5,81 százalékra csökkent. Ez az elmúlt két év legalacsonyabb értéke, a bankközi alapkamat utoljára 2022 májusában volt 6 százalék alatt.

A változó kamatozású lakossági hitelek zömét a háromhónapos ROBOR-hoz kötik, az adós által fizetett kamat pár százalékponttal haladja meg a bankközi alapkamatot. A ROBOR csökkenése azt jelenti tehát, hogy csökken a lakossági hitelek kamata, olcsóbban lehet hitelhez jutni. A háromhónapos bankközi kamatláb 2022 október 26-án, 8,21 százalékon tetőzött, amihez képest a jelenlegi, 5,81 százalék már jelentős, az adósok pénztárcájában is érzékelhető különbség.

Bálint Csaba | Fotó: Agerpres

A fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) szintén csökkenő tendenciát mutat. 2024 első negyedévében 5,97 százalék volt a mutató értéke, a második negyedévre 5,9 százalékra csökkent, a harmadik negyedévi érték pedig 5,86 százalék. A jegybanki alapkamat csökkentése az IRCC értékét is lefelé nyomja, bár ez a hatás nem annyira közvetlen és azonnali, mint a ROBOR esetében. Jelenleg hozzávetőleg félmillió magánszemélynek van IRCC-hez kötött kamatozású hitele.

Csökkenési ciklus jöhet

Természetesen a jegybanki alapkamat csökkenése nem csupán a hitelek, hanem a bankbetétek kamatát is lefelé nyomja, ami a betétesek számára nem örömhír. „A megtakarítók alacsonyabb kamatjövedelemre tehetnek szert. A jegybanknak a gazdaság egészének az érdekeit kell szem előtt tartania, s most az alapkamat csökkentése volt a megfelelő döntés” – mondja Bálint Csaba.

A pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy a BNR az év végéig további három-négy vágást hajt végre a jegybanki alapkamaton, Bálint Csaba szerint azonban a további lépéseket illetően vannak még kérdőjelek. „Lehetséges, hogy csökkentési ciklus lesz, ezt nem szoktuk előre jelezni. Remélem, hogy nem lesznek kellemetlen meglepetések, s akkor jöhetnek további lépések. A mostani kamatcsökkentés az inflációs helyzet javulását és a kilátásokat tükrözi. Ugyanakkor, habár az árak növekedésének a dinamikája jelentősen lassult, még nem vagyunk ott, ahol szeretnénk, mindannyian stabilabb árakat szeretnénk látni. Egyébként az Európai Központi Bank sem siet a kamatcsökkentéssel” – mondja a BNR igazgatótanácsi tagja. A jegybank által optimálisnak tartott éves infláció 2,5 százalék.   

Bár valószínűnek tűnik, hogy a jegybanki alapkamat, s ennek hatására a banki kamatok tartósan csökkenő pályára állnak, ez nem lesz meredek csökkenés. „A háború előtti alacsony kamatok nagyon távolinak tűnnek, oda egyhamar nem fogunk visszatérni” – szögezi le Bálint Csaba. 2022 januárjában a jegybanki alapkamat 2 százalék volt, novemberre azonban, tehát 10 hónap alatt 6,75 százalékra emelkedett. 2021 decemberében a ROBOR 2,71 százalékon, 2022 januárjában pedig az IRCC pedig 1,33 százalékon állt.

Jelenleg a 250 ezer lejes 30 éves futamidejű ingatlanhitelek kamatjai évi 7,72 százaléknál kezdődnek, s felmennek 9 százalék fölé. Az 50 ezer lejes ötéves futamidejű fogyasztási hitelek kamatjai 6,96 százaléknál kezdődnek, s felmennek jóval 20 százalék fölé. Egy 50 ezer lejes bankbetét után fizetett legmagasabb kamat 7 százalék, de kizárólag az online betétek esetében, a klasszikus betétek esetében évi 6,8 százalék a maximális hozam, ami adóköteles.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?