A harmadik legnépszerűbb autómárka volt tavaly a Dacia Európában

Az eladások 3,1 százalékkal nőttek 2020-hoz képest.

537 ezer Dacia márkájú személygépkocsit értékesített tavaly a Renault, 3,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A tavalyelőtti eredményt azonban nem volt nehéz túlszárnyalni, mivel 2020-ban 29 százalékkal estek vissza az eladások. A termelés 2021-ben még mindig messze elmarad a 735 ezres 2019-es szinttől.A Sandero volt a legkelendőbb modell | Fotó: Facebook/Dacia

A vállalat tájékoztatása szerint 2021-ben európai szinten, a magánszemélyek részére történt eladások terén a Dacia piaci részesedése 6,2 százalékra nőtt, ami minden idők legjobb eredménye. A Dacia Európában a harmadik a legkeresettebb márka volt, Romániában és Franciaországban pedig a legnépszerűbb.

Kilenc országban (Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ausztria, Portugália, Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Csehország) a Dacia az öt legnépszerűbb autómárka egyike volt, Németországban pedig bekerült a Top 10-be. Marokkóban szintén a Dacia végzett tavaly az értékesítési ranglista élén.

A legnépszerűbb Dacia típus a Sandero volt, melyből 226 ezer talált gazdára, míg Dusterből 186 ezret adtak el. Tavaly indult az első elektromos modell, a Spring gyártása. Ebből kilenc hónap alatt 46 ezret rendeltek, s 27 800 darabot már le is szállítottak az ügyfeleknek.

Az anyavállalat, a Renault számára 2021 kifejezetten gyenge év volt. A francia gyártó 2,7 millió járművet adott el tavaly, 4,5 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. A névadó márka rosszul teljesített, mindössze 1,31 millió darabot adtak el belőle, 10 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Renault csoport fő piacai Franciaország, Németország és Oroszország.

Kapcsolódók

Kimaradt?