banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Európai autópiac: a Dacia Sandero megközelítette a piacvezető Volkswagen Golfot

A Sandero csak 15 ezer darabbal maradt le a Golf mögött, a második legnépszerűbb modell volt.

Hosszú évek óta a Volkswagen Golf a legnépszerűbb típus Európában, s ez 2021-ben sem változott. A tavalyi év első 11 hónapjában 191 924 Golfot értékesítettek, 24 százalékkal kevesebbet, mint 2020 azonos időszakában. Ez nagyrészt annak a következménye, hogy a mikrochipek hiánya miatt jelentősen visszaesett a gyártása.Főleg Franciaországban hasított a Sandero/Fotó: Facebook/Dacia

A Jato Dynamics ágazati tanácsadó cég adatai szerint a második legkeresettebb márka a Dacia Sandero volt, 176 650 darabbal. Ez 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt. Korábban nem volt rá példa, hogy a Sandero európai viszonylatban dobogón zárja az évet.

A Sanderot nem csak Mioveniben gyártják, hanem a Renaultnak a marokkói Tangerben található üzemében is.

A Dacia kiemelkedően teljesített a francia piacon, ahol 30 százalék körüli növekedést ért el. Az EU második legnagyobb tagállamában 125 200 Dacia személygépkocsit vásároltak 2021 első 11 hónapjában, a márka piaci részesedése 7,5 százalékra nőtt. A Renault-csoport eladásainak egyharmadát a Dacia adta tavaly Franciaországban.

Olaszországban is jól szerepelt a Dacia, 15 százalékkal nőttel az eladásai, 61 700 darabra. Az év végén a növekedés már 30 százalékos volt. Olaszországban a Duster volt a legnépszerűbb Dacia modell. A márka olaszországi sikeréhez hozzájárult, hogy az elmúlt két évben a Dacia nagy hangsúlyt fektetett a cseppfolyósított gázmeghajtásra, ami ott különösen népszerű.

Decemberben Mioveniben elkezdődött az új modell, a hétüléses családi jármű, a Jogger gyártása. Ez a kifutott modellt, a Dacia MCV-t hivatott helyettesíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?