banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

A dió útja – bemutatjuk a székelyudvarhelyi Berzeolaj manufaktúrát

Kezdetben csak saját használatra készültek, ám hamar népszerűvé váltak Berze Albert hidegen sajtolt, natúr dióolaj-termékei. A civil életben rézfúvós zenész, zenetanár egy baleset nyomán jutott el a dióolaj használatához, és saját kísérletezései vezettek el önálló vállalkozásának megalapításához. A Berze dióolaj ma már ismert brand a natúr olajakat kedvelők körében, a fiatal szakembert új, székelyudvarhelyi laboratóriumában kerestük fel.

Sosem gondolt arra Berze Albert, hogy egyszer hidegen sajtolt, natúr olajak előállításával fog foglalkozni. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum rézfúvós tanára, amióta „az eszét tudja” zenéléssel, oktatással foglalkozik. „Ez volt az életcélom egészen visszamenőleg gyerekkoromig” – fogalmazott a fiatalember. A zenélés mellett szabadidejében restaurálással foglalkozott és egy szerencsétlen baleset miatt jutott el a dióolaj jótékony hatásainak felfedezéséhez.

Sikeres erdélyi vállalkozások címmel sorozatot indított a Maszol. Célunk olyan vállalkozások bemutatása, amelyek kiemelkednek, példaértékűek. Sorozatunk korábbi anyagait itt olvashatja

„Egy alkalommal egy régi bútort restauráltam és a festék leégetése közben történt egy elég durva balesetem. A csiszolópor és az égetéshez használt palack gázainak keveréke berobbant abban a térben, ahol tartózkodtam, tulajdonképpen szemberobbant velem a gázpalack, 17 százaléka égett meg a testemnek” – elevenítette fel az eseményeket Berze Albert. A balesetben megégtek a karjai, a lábai, az arca. A szerencsétlenség után „létszükséglet” volt számára, hogy a megégett bőre helyrejöjjön. A kórházban adtak neki néhány krémet, ám később más segítséget nem kapott. „Azt tudni kell, hogy a megégett bőrfelület igen fájdalmas és nagyon lassan regenerálódik, a nyoma pedig megmarad életünk végéig” – mondta el a vállalkozó.

A saját bőrén tapasztalta

Két hónapig nagyon nehezen tudott járni a baleset után, a lábadozás hetei alatt „volt ideje” tanulmányozni azt, hogy hogyan, milyen természetes anyagokkal lehet a bőrfelületet kezelni. A célja az volt, hogy minél előbb megszüntesse a fájdalmat és rendbe hozza a sérült bőrfelületeket. Egy könyvben olvasott először a dióolajról, azelőtt nem hallott erről, bár a hidegen sajtolt olajakról volt némi felületes ismerete.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A dióolajnak főleg a franciáknál volt nagy hagyománya. Némi kutatást végeztem és rájöttem, hogy ez az az anyag, ami rövid távon enyhítheti a fájdalmaimat, valamint hosszú távon regenerálhatja a bőröm. Kezdtem keresgélni a környékbeli piacokon megfelelő termék után és bizony, akkoriban nem találtam. Úgy gondoltam, megpróbálom én ezt magam előállítani és ekkor találkoztam az egész technológiával először” – mesélte a kezdetekről.

Hozzátette: rengeteg hasonló termék kering a piacon, legtöbbjük címkéjén hiába szerepel a „hidegen sajtolt” felirat, gyakran kiderül, hogy valójában csak félig hidegen sajtolt a termék: lehet, hogy pörkölt az alapanyag az íz miatt, vagy vízbe áztatott, azaz megnövelték a mennyiséget, fokozták az ízt-illatot a minőség rovására a készítők.Számos hasznos anyagot rejt a dió bele. | A szerző felvételei

Kezdetben egy kézi présgépet vásárolt, ezen készült az első dióolaj, amit a felépülés során használt. Az olaj gyorsan helyrehozta az égési sebeket, azóta a lábain és a bal kezén teljesen eltűntek a baleset nyomai, a jobb kezén, amit a legjobban érhetett a láng, azonban megmaradtak a hegek.

Az olajak kizárólag dióból készülnek. A hidegen préselést követően egy „agyagos, latyakos” olaj jön ki, amely leülepedést követően választható szét a tiszta olajra és a megmaradó diópépre. Felesleges hulladék egyébként nem keletkezik a préselés nyomán, a diópép szintén értékes anyag, felhasználható süteményekbe cukrászati kellékként, tudtuk meg. A másik melléktermék a dióliszt, ami olajmentes dióbél, gluténmentes liszt, táplálékkiegészítőként felhasználható akár palacsintákba, shake-ekhez.

A segítségnyújtás vezérelte

Az első olaj megszületése után Albert megmutatta barátoknak, ismerősöknek. „Hasznosnak, működőképesnek láttam és úgy tapasztaltam, egy problémára megoldást nyújt. Úgy gondoltam, a natúr kozmetikumok sorában helye, szerepe van” – emelte ki.

Eleinte nem volt cél a vállalkozás létrehozása, inkább a segítségnyújtás vezette. Ajándékként kezdett terjedni az olaj ismerősök körében. A baleset után eltelt 8-9 hónap, amikor az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége hirdetett egy tanfolyamot. Három hónapos intenzív képzés során sajátíthatta el a vállalkozás alapításának, működtetésének alapelveit. Ezt követően „letisztult a kép” és onnan indult el a vállalkozás.

„Az első évben kísérleteztem a formán, a dizájnon és az anyag tisztaságán. Volt két pályázat, ami ki kellett fusson, addig nem is tudtam dolgozni. Közben a kézi prést átalakíttattam gépi meghajtásúvá, az volt a következő állomás, aminek a segítségével nagyobb mennyiségben tudtam ugyanolyan minőségben előállítani az olajat” – elevenítette fel a vállalkozás kezdeteit a fiatalember. 2017-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően fejleszthette tovább a vállalkozását, két ipari présgépet szerzett be. Fontos volt számára leszögezni azt az alapelvet, hogy megmarad kizárólag a dióolajnál, nem kezd másféle magolaj termékek gyártásába. „Én szeretnék csak egy félét készíteni és azt tisztán tenni. Ezt a jövőre nézve is próbálom tartani. Úgy tűnik, ez működőképes elgondolás” – fogalmazott.

Alagsortól a saját laborig

2018-ban kerültek forgalomba az első termékek, elsősorban a székelyudvarhelyi „Helyénvaló” üzletben jelent meg. Először szülei székelyudvarhelyi házának alagsorában rendezett be műhelyt, majd az egészségügyi hatóság javaslatára nagyobb felület megvalósításába kezdett. Ez a laboratórium saját erőből készült el, alapját egy konténer adja, bent pedig minden higiéniai előírásnak megfelelő teret sikerült kialakítani.

A labor közművesített, rendelkezik öltözővel, a nyersanyag, és kész termék tárolására alkalmas résszel, és a csomagolást, címkézést is el lehet végezni itt. „Most jutottam el odáig, hogy a 2018-tól idáig megtermelt profitból visszaforgathattam ebbe a laboratóriumba. Ez már nem pályázati-, hanem visszaforgatott nyereségből valósulhatott meg” – emelte ki.Címkézés a manufaktúrában.

A konténer beszerzése, felállítása, kialakítása mintegy 7 ezer eurós beruházást jelentett a berendezésen kívül. Az olajak előállítása során a legnagyobb odafigyeléssel jár el a vállalkozó. A tisztaság, higiéniai szabályok szigorú betartása alapvető dolog, hiszen olyan termékek készülnek a műhelyben, amelyeket az emberek a bőrükre kennek, vagy elfogyasztanak – emelte ki Albert. „Préseléskor senki sem jöhet be a laborba, még a családtagok sem. Az olaj minden adagját be kell vizsgáltatnom, folyamatos a takarítás, a fertőtlenítés” – jegyezte meg.

A dióolajak előállításánál kulcsfontosságú a megfelelő alapanyag. A diót mindig frissen kell töretni, úgy őriz meg legtöbbet az értékes anyagaiból, ha minél kevesebbet érintkezik levegővel. Éppen ezért a lezárt dobozokban tartott dióbélből kisajtolt nyers olaj rögtön üvegedényekbe kerül, majd ülepedés után adagolják ki. A vállalkozó igyekszik a diót helyi termelőktől, gazdáktól vásárolni, ez szintén alapelv volt a vállalkozás elindításkor. A nyersanyagról kóstolás, illat és szín alapján el tudja dönteni, hogy megfelel-e az elvárásoknak. Ha ugyanis sokat áll a dió megtörve, könnyen avasodik, romlik a minősége.

„A dióolajban rengeteg telített és telítetlen zsírsav van, főleg Omega3, -6 és -9. Magas E-vitamin tartalma van, ami a bőrfelületek regenerálása miatt kulcsfontosságú, ezen kívül A és B vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz és ásványi anyagokban, magnéziumban, cinkben is gazdag. A linolsav-tartalma miatt pedig, amiből a szervezet lecitint von ki, nagyon jó agyserkentő is. Idegrendszeri problémák kezelésére is kiváló” – sorolta Albert. Az olajakat egyébként belsőleg reggel, éhgyomorra érdemes elfogyasztani, nagyfokú vértisztító hatása is van.

Készül a honlap és a webshop

Az értékesítés többnyire vásárok alkalmával történik, készül a vállalkozás honlapja és ott lesz webshop is. Ugyanakkor igyekszik fejleszteni az online jelenlétet a közösségi médiákon, bár így is „életképes” az értékesítés. A Helyénvaló bolt továbbra is rendszeresen rendel és személyesen tőle is sokan vásárolnak. A vevők között megtalálható minden korosztály. Kismamák használják bababőr ápolására, arcápolásra és hajtőápolásra előszeretettel vásárolják nők a termékeket.

A tiszta olajakon kívül a manufaktúrában méhviasszal kevert krém is készül, ami később „született” meg. „Az egyik vásárban kérdezte meg egy hölgy, hogy nem lehetne valamilyen kenhető formában is elérhetővé tenni az olajat. Az elv az volt, hogy lehessen valamivel elegyíteni, ami szintén természetes anyag, így jött a méhviasz a képbe” – mesélte a vállalkozó.

Vállalkozásának alapelvei a környezettudatosságon nyugosznak. A cél, hogy helyi termelőktől vásároljon alapanyagot és minél kevesebb távolságot kelljen megtenni a szállítás során. A zöld és kék vállalkozásokra éppen ez jellemző: a nyersanyagot helyben szerzik be és a lehető legkevesebb műanyagot használnak a csomagolás során, tehát a termék és a csomagolóanyag is környezetbarát legyen – avatott be.A Berzeolaj termékei.

A műhelyben havonta 30-40 kilogramm dióbelet dolgoz fel a vállalkozás, egy kilóból átlagban 2-300 milliliter olajat lehet kinyerni. Az, hogy mennyi olajat lehet kipréselni, sok mindentől függ. „Olyan, mint a borászat” – szemléltette Albert. Változó a dióbél minősége, befolyásolja a talajminőségtől kezdve egy sor tényező, főleg az éves időjárás. A vállalkozó arra is felhívta a figyelmünket, hogy a piacokon árult dióbéllel óvatosan kell eljárnunk, hiszen az általában félig avas lehet, ráadásul az emberek összetapogathatják, letüsszenthetik, rengeteg minőségromlási tényező befolyásolhatja azt.

Az ár hozzáférhető

A termékek árának meghatározása során végzett egy számítást arról, hogy hány mozzanatból születik meg, tudtuk meg. Ebbe beleszámította a dióbél beszerzésének folyamatát, a „dió útját” az első telefonhívástól a szállításig. Ezen kívül a dió műhelybe kerülése, préselése, üvegedénybe tárolása, ülepítése, csomagolása, címkézése, értékesítése mind egy-egy fontos momentuma a termelésnek.

„Ha ezeket a pontokat összeírjuk, akkor lesz egy nagy lista. Kérdezik, hogy mekkora az ár, az sok-e vagy sem? Van, aki szerint drága, van, aki szerint túl olcsó. Azt mondom, hozzáférhető. Én értéket képviselek, a vásárló tiszta, szűretlen dióolajat kap, ami egy problémára megoldást jelent. Ez egy „mindenki nyer” típusú folyamat, amiben nekem is ki kell termelnem némi pluszt” – fogalmazott a vállalkozó. Hozzátette: két és fél éve nem változtatott az árakon, azt tapasztalta ugyanis, hogy az emberek nagyon érzékenyek az árra, az olcsó és a drága árakon is megdöbbennek.

A termékek dizájnját egy marosvásárhelyi szakember, Fogarasi Hunor tervezte. Amíg eljutott Albert addig, hogy szakemberre bízza ezt a tervezést, addig hónapokat töltött azzal, hogy saját maga kívánta megalkotni a termékek arculatát. „Azt tapasztaltam, hogy eléggé be vagyunk tokosodva itt Székelyföldön. Mindent mi magunk akarunk előteremteni, közben pedig rég feltalálták a spanyolviaszt. Ez egy felismerési folyamat volt számomra, végig kellett mennem ezen és rájönnöm, én nem vagyok designer, nem tudok jót csinálni. Egyszerűen tiszteletben kell tartanunk a szakmákat” – emelte ki a szakember.

A fiatalember mindeközben a zeneoktatást vállalkozóként is végzi, oktatja és vezeti a madéfalvi fúvószenekart és családi otthonukat építi szintén a Csíkszereda közeli községben. Az olaj-manufaktúrával kapcsolatosan is vannak fejlesztési tervei. A jelenlegi öt termék sorát szeretné bővíteni. Előkészítés alatt van két további készítmény, az egyik egy dióolaj ajakír, a másik pedig egy dióolaj szakáll-olaj – árulta el Berze Albert.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?