Keveset, de jót – madéfalvi pálinkafőző manufaktúrában jártunk

Több évtizedes otthoni pálinkafőzési tapasztalatát felhasználva fogott prémium minőségű párlatok készítésébe Erőss László a székelyföldi Madéfalván. A Transylvanian Elixir márkanéven forgalmazott pálinkák valódi családi manufaktúrában készülnek és már nemzetközi elismertséget szereztek készítőinek.

Madéfalva nevét az 1764-ben történt Siculicidium kapcsán emlegetik leginkább, ám egyre többen tudják azt is, hogy egy kis családi vállalkozásban kiváló minőségű pálinkák készülnek a Csíkszereda közelében található községben. Itt alakította ki főzőműhelyét Erőss László, aki felesége és fiai bevonásával vállalkozásba fogott, hogy az évtizedek során összegyűjtött pálinkafőzési tudását kamatoztassa.

„35 éve foglalkozunk pálinkafőzéssel, tavaly jutottunk el oda, hogy eldöntöttük: ne csak saját célra készítsünk párlatokat. Bár Csíkszeredában élünk, a családi örökség nyomán szerettünk volna Madéfalván vállalkozni” – indította beszélgetésünket Erőss László. Az elmúlt évben kezdték el a gyártáshoz szükséges engedélyeztetés rögös útját járni, ami a vállalkozó szerint „nem volt egyszerű dolog”, és idén februárra sikerült lezárni a bürokratikus folyamatokat.

Sikeres erdélyi vállalkozások címmel új sorozatot indított a Maszol. Célunk olyan vállalkozások bemutatása, amelyek kiemelkednek, példaértékűek. Sorozatunk korábbi anyagait itt olvashatja

A minőségi termék nem olcsó

A termékeivel elsősorban igényesebb fogyasztóréteget szolgál ki a vállalkozás, minőségi italaik nem számítanak olcsónak. „Ezek a pálinkák nem azért készülnek, hogy „üssenek”. Szeretnénk olyan élményt nyújtani, amely során a fogyasztó érzi a gyümölcs ízét, illatát” – emelte ki László. A vállalkozó a folyamatos tanulás híve. Igyekszik megismerni a piacon megtalálható hasonló termékek lehető legszélesebb skáláját. Magyarországon járva mindig legalább 10-15 féle pálinkát vásárol.

„Alig várom, hogy hazajöjjek és végigkóstoljam őket. Ezekből a tapasztalatokból tudom, hogy vannak különböző tipikus problémák a piacon található termékekkel. Minőséget nehéz készíteni és a minőségnek ára van. A mi pálinkáink nem kocsma-termékek. Nincsenek benne ízfokozók, színezőanyagok, mint sok olcsóbb italban” – mondta el a vállalkozó.

A pálinkák alapjául szolgáló gyümölcsöket részben belföldről, részben pedig Magyarországról szerzik be. „Zilah, Temesvár, Arad, Iași, Suceava, Vaslui környékén vannak nagy területű gyümölcsösök, ahol megbízható termelőktől lehet vásárolni jó minőségben. Magyarországon is sikerült nagyon jó gyümölcstermelőket találnunk. A vilmoskörtét kimondottan Magyarországról tudjuk megvásárolni, cseresznyét, szilvát, birsalmát, szőlőt, barackot viszont lehet belföldről is beszerezni” – fejtette ki Erőss László.

Eljutni a fogyasztókhoz

A Transylvanian Elixir márkanév alatt futó pálinkák nem tömegtermelésben készülnek, az előállítható mennyiség szigorúan meg van határozva az engedélyeztető hatóságok által. Ugyanakkor folyamatosan igyekeznek megkeresni, felkutatni azt a vásárlóréteget, amely értékeli és megfizeti az általuk kínált minőséget.

Jelenleg piackutatást végeznek. Szeretnék néhány üzletlánchoz, illetve igényesebb vendéglőkbe is eljuttatni a termékeket elsősorban Csíkszeredában, de tervezik a forgalmazást nagyobb romániai városokban is. A minőségi termékek iránti keresetet befolyásolja a turizmus visszaesése a koronavírus-járvány következtében. Nem érkeznek külföldi turisták, akik keresik a különleges, helyi gasztronómiai kínálatokat, italokat is. Ennek ellenére szeretnék a termékkínálatot szélesíteni, évente egy-egy újfajta pálinka előállítása a cél.

A pálinkákat szeretnék megismertetni a határokon túl is, például Magyarországon, de nem csak ott. László elmondta: úgy gondolja, külföldön is van egy olyan fogyasztói réteg, amely értékeli a száz százalékosan gyümölcsből előállított termékeket. „Hely van a piacon, csak meg kell találni a megfelelő forgalmazót és fogyasztót” – hangsúlyozta a vállalkozó.

Kis kapacitás, de ami kijön, az finom

Nem hagyhattuk ki a kérdést, hogy mi vajon a jó pálinka titka. Erőss László szerint egy igazán minőségi gyümölcspárlattal szemben az alapvető elvárás, hogy fogyasztáskor érezni lehessen a gyümölcs ízét, amiből készült. „Ezt akkor lehet elérni, ha a pálinka nem erősebb 45 foknál. Egy 48 fokos párlat már éget és elvész a gyümölcs íze, zamata” – emelte ki a főzőmester.

Emellett nagy jelentősége van a minőségi alapanyagnak, a felhasznált gyümölcsöknek. „Volt eset, hogy egy termesztő fél árban kínált gyümölcsöt pálinkának, amit nem fogadtunk el és nem értette, miért akarunk hibátlan barackot. Elmondtam neki, hogy nem azért utaztam 500 kilométert, hogy félig rothadt gyümölcsöt vásároljak, adjon olyan gyümölcsöt, amit frissen szedtek le a fáról” – mondta el László. A gyümölcs előkészítése is sok munkát igényel: tisztítani, magozni kell és odafigyelni minden hibára.

A madéfalvi vállalkozás saját fúrt kútból érkező friss vízzel, magas nyomáson mossa le a cefrének szánt gyümölcsöt. A főzés technológiája sem könnyű. Az elő- és utópárlatot nem lehet felhasználni, az nem kerül a főzetbe. „Ha nem vesszük el ezeket, a párlat savanyú lehet, betejesedhet, színt válthat, büdös lehet” – sorolta az előforduló hibákat a vállalkozó.

A párlatok 100 literes, ultramodern technológiát képviselő, duplafalú, keverőpumpás, aromatornyos üstben készülnek. Kampány időszakban a kis kapacitása miatt szinte éjjel-nappal működik. A pálinkák előállítása szezonális jellegű: a cseresznyével, a laposbarackkal kezdik a főzést, majd a kajszibarackkal folytatják, ezt követi a vilmoskörte, a birsalma, a szőlő. A kifőzés ideje alatt az egész család kiveszi a részét a munkából.

A madéfalvi pálinkák a kezdetektől eltelt rövid időszakban is jól vizsgáztak különböző nemzetközi versenyeken. „Kicsit tudunk készíteni, kis kapacitással, de ami kijön, az finom” – foglalta össze tömören, vagy stílszerűen: töményen a madéfalvi pálinkákat előállító manufaktúra filozófiáját Erőss László.

Kapcsolódók

Kimaradt?