A Magtár-projekt: így változott vállalkozásfejlesztő központtá az egykori csíkszeredai gabonatároló

FRISSÍTVE - Másfél évvel ezelőtt kezdte meg működését a csíkszeredai Magtar Project Kft. által létrehozott vállalkozásfejlesztő központ és rendezvénytér. Az alapító legfontosabb célkitűzése a helyi vállalkozók fejlődésének elősegítése és a különböző kreatív területen dolgozó cégek együttműködésének ösztönzése.

Vas RékaTíz évvel ezelőtt egy szocializmus hagyatékával foglalkozó műhely-tábor alkalmával ragadta meg a figyelmét a csíkszeredai vasútállomás szomszédságában álló egykori gabonatároló épülete – mondta el a Maszol érdeklődésére Vas Réka, a Magtár elnevezésű start-up projekt ötletgazdája és vezetője. Amikor 2018-ban adódott a start-upos lehetőség, a fiatal vállalkozó tudta: a Magtár megfelelő helyszín lesz egy vállalkozófejlesztési központnak, ami „szeme előtt lebeg”. Az ötlethez az épület tulajdonosi köre is támogatóan állt hozzá, így a pályázat elnyerése után 2019 augusztusában birtokba vették a céljaik megvalósításához kijelölt épületrészeket, az első két emeletet.

A funkcióváltáshoz szükséges felújítások az épület tulajdonosának köszönhetően valósultak meg. Ezzel párhuzamosan Vas Réka nekifogott az első ügyfelek felkutatásának is. „Ez elég egyszerű volt, hiszen úgy hoztam létre a Magtárat, hogy láttam az erre mutatkozó igényt” – fogalmazott. Viszonylag hamar megtelt a hely élettel, amihez az irodák bérbeadásán túl a különböző rendezvények is hozzájárultak. „Az üzleti modellünk lényege, hogy irodákat adunk bérbe, de a valódi cél a vállalkozásfejlesztés és a közösségfejlesztés. Emiatt a rendezvények adták volna a plusz értéket a tevékenységünkhöz és a bevételek jelentős hányadát is a rendezvényszervezés, valamint a rendezvénytermek kiadása hozta volna” – emelte ki a vállalkozó.

A járvány átszervezte a dolgokat

A 2019 szeptemberi megnyitást követően bele is vetették magukat a rendezvényszervezésbe, egészen 2020 márciusáig úgy tűnt, hogy április közepéig elérik a kihasználtság szempontjából ideális állapotot. Ám közbejött a koronavírus-járvány, ami „nagymértékben átszervezte a dolgokat”. Mint interjúalanyunk elmondta: a járványnak volt pozitív hozadéka is, a nagyobb rendezvénytermet irodákká alakították, ahová be tudott költözni egy olyan csapat, amelyik „feldobja” a Magtár hétköznapjait.

A Magtár működtetésének koncepciója kettős. Az egyik fő tevékenység a fiatal vállalkozások beköltöztetése és a közöttük való együttműködés elősegítése. Külön kihívás volt, hogy egy ipari épületet kellett a projekt során hasznosítani, ellátni azt új funkcióval. A fő cél mégis a közösségépítés. „Amíg lehetett igyekeztünk nem csak gazdasági jellegű eseményeket szervezni, hanem kulturálisakat, vagy más közérdekű témát feldolgozókat is” – mondta Vas Réka.

A fiatal vállalkozó szerint a Magtár létrehozása valós igényekre adott válaszokat. „Az utóbbi öt-hat évben több olyan fiatal költözött ide, illetve ide haza, aki eddig külföldön, vagy más romániai városban élt és dolgozott. Ezeknek az embereknek olyan igényeik voltak, hogy hasonló körülményekre találjanak, mint amit addig megszoktak. A Magtárban tulajdonképpen ezt szerettük volna biztosítani: mai elvárásoknak megfelelő munkakörülményeket, ahol olyan szolgáltatásokat hozzunk be amellett, hogy irodákat adunk bérbe, amivel adott esetben egy személy eltöltheti az egész napját ott és kicsit bevonhatja a családját is” – fogalmazott. Hozzátette: mindehhez a teljes épület hasznosítását tervezték hosszú távon, ám egyelőre két emeleten rendezkedtek be.A Magtár épülete. | Fotó: Szigeti Vajk István

Lényeges a kapcsolatteremtés

Az egyik legfontosabb célkitűzés az együttműködés, kapcsolatteremtés elősegítése volt. Mint a szakember elmondta, sokan dolgoznak szívesen helyi vállalkozásokkal, de ahhoz tudniuk kell egymásról. A másik igény, amire válaszolt a Magtár, a rendezvényszervezői tapasztalataiból fakad. Csíkszeredában ugyanis nehéz olyan helyet találni, ahol 60-120 fős eseményeket lehet tartani és alkalmas előadások, konferenciák szervezésére. A tevékenységet megelőző kérdőíves felmérésből az is kiderült, hogy létezik egy nagymértékű tanulási vágy az emberekben.

A Magtárban kreatív vállalkozások találtak otthonra. A bérlők között van online marketinggel foglalkozó kreatív ügynökség, online közvetítésekkel és egyéb online szolgáltatásokkal, látványtervezéssel, tájépítészettel foglalkozó, rendezvényszervező, tanácsadó és IT cég is. Helyet kapott a Magtárban egy aromaterápiás masszázsszalon is.

Az épületben helyiséget bérlő vállalkozások mindenekelőtt a mai elvárásoknak megfelelő munkakörnyezetre találnak. Emellett van benne konyha, amivel kevés hasonló hely tud büszkélkedni, s kialakítottak tárgyaló- és képzés-termet is. Heti rendszerességgel tornát is kínálnak az ott működő irodákban tevékenykedőknek. A bérlők igényeiből kiinduló rendezvények kedvezményesek, vagy térítésmentesek a Magtár ügyfelei részére. Az egyik legfontosabb mégis talán a kapcsolati háló építése, amely által munkához, különböző megbízásokhoz jutnak az itt működő cégek. Mindemellett a parkolóhelyek is fontosak, amelyeket szintén használhatnak a bérlők.A koronavírus-járvány kitörése megakadályozza a korábban népszerű rendezvények szervezését. | Fotó: Octoplus

Otthonról nem ment

Vas Réka kezdő vállalkozóként otthonról kezdett dolgozni, amíg be nem bizonyosodott, hogy ez neki „nem megy”. Ezután elment a The House coworking irodába, ahol két és fél évig tevékenykedett. „Tulajdonképpen fél év után bekapcsolódtam én is az iroda vezetésébe, és azóta is a része vagyok” – idézte fel a kezdeteket a vállalkozó.

„Ez már a Magtár előfutárának tekinthető. Ott találkoztam azzal a gyakorlatban, hogy nyitott, tehetséges fiatalok dolgoznak együtt. Azt láttam, hogy ha valaki megnő, és nem tud szabadúszóként, egy asztalt bérelve dolgozni, akkor nem nagyon van hely, ahová továbbmenjen. Irodaházak léteznek, de olyan, hogy közösségben legyen, jó körülmények között és jó hangulatban, az tudomásom szerint nem nagyon van a városban” – mondta el Magtár vezetője.

Az ő saját vállalkozása is fejlődött, és mivel nem talált ilyen helyet, megalkotta a sajátját. Ehhez természetesen szükség volt a Magtár tulajdonosainak pozitív hozzáállására és az épület két emeletének felújítását érintő befektetésre, és a Startup Plus programra is. A tulajdonosi kör támogatása, valamint a 39 ezer eurós pályázati forrás nélkül a projekt nem valósulhatott volna meg.

Fontos a rugalmasság

Érdeklődésünkre Réka elmondta: a városi és a megyei vezetőség részéről is tapasztalt pozitív dolgokat a vállalkozók segítése terén. A városháza részéről a közelmúltban meghívták egy kerekasztal beszélgetésre, ami pozitív kicsengésű volt. Ezen kívül nagy reményeket fűz a volt szakszervezeti művelődési házban tervezett inkubátor ház alapításához, amihez bízik benne, hogy a létrehozók a témába tapasztalatokkal rendelkezők véleményét is kikérik majd.

A megyei tanácsnak is működik vállalkozófejlesztő programja és a megye több településén is van „ilyen irányú mozgolódás”. Réka fontosnak tartotta megjegyezni: egy város, vagy megye akkor nevezhető vállalkozóbarátnak, ha azokat, akiket ez érint, bevonják a folyamatokba, megkérdezik a véleményüket, figyelembe veszik az érdekeiket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A fő célkitűzés a 2021-es évben a Magtár ügyfelei létszámának bővítése és további bérbeadható felületek kialakítása. A járványhelyzet alakulása függvényében ugyanakkor szeretnék továbbvinni a Magtár fő tevékenységeit, a vállalkozásfejlesztést és a közösségépítést. Ezzel együtt szeretnének olyan megoldásokat is találni, amelyek túlmutatnak a Magtár épületének keretein.

„Azt mutatta meg a válság is, hogy rugalmasabban és mobilisabban kell gondolkozni. Azt látom, hogy adott ponton minél több igényre kell válaszolnunk és ennek érdekében ki kell lépnünk az épületből. Bizonyos rendezvényeket máshol kell megszerveznünk és egyfajta hálót kell építenünk a város területén belül is” - fogalmazott. A jövőben a rendezvényeket környezettudatosabban tervezik megszervezni: ennek keretében bizonyos folyamatokat racionalizálni szeretnének. Például figyelni szeretnének arra, hogy milyen távolságból szállítják a megrendelt ételek hozzávalóit, mi történik a maradékokkal stb.

Nem egyszerű nőként vállalkozni

Rákérdeztünk arra is, milyen női vállalkozónak lenni Székelyföldön? „Én szerencsésnek érzem magam, hogy ma az lehetek, ami: női vállalkozó, itt, Csíkszeredában. Azok közé tartozom, akik nem tapasztaltak hátrányos megkülönböztetést azért, mert nőként vállalkoznak” – szögezte le. Vas Réka szerint nőisége megjelenik a Magtár kinézetén is, hiszen személyiségéből adódóan végtelenségig odafigyel a részletekre. Hozzátette: a környezetében tevékenykedő női vállalkozók nagy hányada már nem tud ilyen pozitív dolgokról beszámolni.

Sokan azt élik meg, hogy otthonról nem tiltják ugyan, hogy vállalkozók legyenek, ám semmiképpen nincs jelen támogató családi környezet. Van, aki konkrétan azt tapasztalja, hogy nem tisztelik, például egy tárgyalás során. Ma már létezik a Női vállalkozók Erdélyben, valamint a Csíki női vállalkozók csoportja, így van ahová tartozni, ahová segítségért, információért fordulni, ezáltal jelen van egy felhajtó, támogató erő, amely továbblendíthet a nehézségeken.

Kapcsolódók

Kimaradt?