Adókedvezményt kapnak a cégek, ha élelmiszert adományoznak

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó, 2016/217-es törvény módosítását.

A tervezetet 203-an támogatták, ketten ellene szavaztak, 71 képviselő pedig tartózkodott. A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselőcsoportja nyújtotta be, az indoklásban hangsúlyozva, hogy Romániában a megvásárolt élelmiszer több mint 10%-át kidobják. 

A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz meg az élelmiszeripar és -kereskedelem minden stádiumára, valamint szabályozza a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron történő értékesítését és adományozását emberi, illetve állati fogyasztásra. 

Az élelmiszereket a lejárati határidejük előtti 10 napban át lehet adni adományként, kivételt képez néhány romlandó termék, amelyet kormányhatározatban fognak felsorolni. A lejárati idejükhöz közeledő, adományozott élelmiszereket tilos pénzért továbbadni. Azok a cégek, amelyek adományoznak élelmiszereket, adókedvezményekben részesülnek az adótörvénykönyvben foglaltak alapján. Alkoholos italokat tilos adományozni. 

Az előírások áthágása 1.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújtható. A képviselőház döntő fórum volt ebben az ügyben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?