Megnéztük Gyalunál az észak-erdélyi „autópálya-múzeumot”

Ha minden a tervek szerint történik, akkor 2018 augusztusának végétől a mostani 52 kilométer helyett 60,7 kilométeren használhatjuk az észak-erdélyi autópályát, ugyanis addigra megépül Gyalunál a Szamoson átvezető híd, ami összeköti az A3-as sztráda Aranyosgyéres-Gyalu, illetve Gyalu-Magyarnádas szakaszait. A Maszol munkatársai a helyszínen jártak.

A híd elkészülte jelentősen megkönnyíti majd az autósok és a kolozsváriak életét, ugyanis csökkenteni fogja a kolozsvári áthaladó forgalmat, illetve lerövidíti a Zilah, Szatmárnémeti vagy Szamosújvár felé tartó járművek menetidejét. Addig azonban használhatatlan a már 99 százalékban elkészült, Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres sztrádaszakasz, amelyet a román sajtó emiatt „Románia legszebb autópálya-múzeumának" nevez.

Mint korábban írtuk, a 320 méter hosszú híd megépítésére kiírt tender június végén nyerte meg az olasz Tirrena Scavi Spa Italia. A Szamos-meder áthidalásának megoldása eredetileg a Bechtel feladata lett volna. Az amerikai vállalat fel is állította a pillérek nagy részét, s legyártotta az összekötő vasbeton elemeket, melyek sorba rakva évek óta ott hevernek a munkaterületen.

A kivitelezés azonban félbeszakadt, mivel a kormány 2013-ban felbontotta a Bechtellel kötött szerződést. Logikus lett volna, ha a híd felépítését rábízzák a sztráda Magyarnádas és Gyalu közötti szakaszát építő vállalatra, ám amikor ez elnyerte a megbízást, 2011-ben, a Bechtelnek még érvényes szerződése volt a munkálatra. 2014-ben kiírtak egy tendert a híd megtervezésére és kivitelezésére, ami sikertelennek bizonyult, egyetlen pályázat sem felelt meg a feltételeknek.

Jobb lett volna a Bechtelre bízni

„Jobb lett volna, ha hagyják, hogy a Bechtel fejezze be a hidat” – véli a közúti infrastruktúráért felelős állami hatóság, a CNAIR-ral tanácsadói viszonyban álló Egis Románia egyik, nevének elhallgatását kérő munkatársa. Elmondása szerint a Bechtel rendelkezett a létező legmodernebb munkagéppel, amivel egy ilyen híd kivitelezhető. Ez egy önjáró, vízszintes daru, amely rágördölve a pillérekre helyezi el az összekötő elemeket.

A kínai fejlesztésű munkagép, melynek angol neve segmental bridge launching machine, kiváltja a hagyományos darukat. A Tirrena Scavi nem rendelkezik ezzel a technológiával, ezért két nehézdaruval fog dolgozni, melyeket a nagyváradi Deme Macarale biztosít majd. Ezek egyenként 300 tonna emelésére alkalmasak, ami bőven elég, mivel egy összekötő hídelem súly 145 tonna. A 12 méter széles híd pilléreire 64 összekötőelemet kell majd elhelyeznie a kivitelezőnek.

A munkálatok első lépéseként a már meglévők mellé 4 további pillért kell majd felállítani. Ez technikailag nem nagy kihívás, ellenben el kell hárítani egy bürokratikus akadályt. A pillérek annak a mikro-vízierőműveket tápláló betonfalú csatornának a gátjában állnak majd, melyben a Szamos vize folyik. A munkálatok idejére a csatornát vízmentesíteni kell. A mikro-vízierőműveket működtető Hidroelectrica Rt. 2012-ben kibocsátotta a vízmentesítési engedélyt, ám időközben érvényét vesztettnek minősítette azt, ami miatt késhet a munkálatok megkezdése, állítja hírforrásunk.

A Tirrena Scavi 25,9 millió lejért vállalta a két autópályaszakaszt összekötő híd megépítését, amire október végétől számítva tíz hónap áll rendelkezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?