Kínában öt éven belül búcsút inthetnek a készpénznek

Kína volt az első ország, ahol bevezették a készpénzt, szakértők szerint pedig az első ország lesz, ahonnan kivezetik.

A Motherboard cikke hangulatosan vezeti fel a témát: egy pekingi sexshopot ír le, amelyben a műpénisz és a pumpa közé helyezett QR-kódot kell csupán leolvasni, hogy telefonnal fizessünk, majd egy utcai dohányboltot, bárokat, taxisokat említ, amelyekben szintén telefonnal oldható meg a művelet.

A lap megszólaltat egy sanghaji kutatót, aki elmeséli, 2016 eleje óta alig fizetett bármit is készpénzzel: "nagyjából minden üzlet, vendéglő és bár elfogadja a WeChat-et vagy/és Alipay-t mostmár".

Kína 1,35 milliárdos lakosságának körülbelül a fele, 710 millió ember internet-felhasználó. Egy felmérés szerint a hetven százalékuk szerint készpénz magunkkal hordása teljesen fölösleges.

A WeChat fizetős funkcióját 2013-ban vezették be, 2014-ben boltokban is használhatóvá vált. Az applikációnak 600 millió felhasználója lehet, akik fizetnek vele, az Alipay pedig 270 millió aktív felhasználót tud a magáénak.

Kínában a külföldi applikációk és weboldalak – Instagram, Facebook, Twitter stb. – cenzúrájának köszönhetően erősödtek meg a helyi fejlesztésű appok, a WeChat így lett különösen népszerű, hiszen minden funkciót egy helyen lát el. Az elterjedése egyértelműen arra mutat, hogy Kínában egyes hangok szerint már öt éven belül értelmetlenné válik a készpénz fenntartása.

Kapcsolódók

Kimaradt?