Városnapi gasztrokalandok a sepsiszentgyörgyi Romudvarban

Péntektől vasárnapig életre keltik a Szent György Napokon a városközpont egy hétköznapokban kihasználatlan területét, a háromszéki önkormányzat tulajdonában lévő, unitárius templom melletti 3000 négyzetméteres Romudvart. A nagyvárosokban népszerű romkocsmák és udvarok hangulatát idéző helyszínen székelyföldi és magyarországi vendéglősök kínálnak a térségre jellemző étkeket és italokat, olyanokat amelyek viszont nem találhatóak meg a éttermek napi kínálatában.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, László Endre szerint a városnapi gasztrorendezvényen résztvevő vendéglősök arra tesznek kísérletet, hogy bebizonyítsák az éttermi kínálatban van helye a térség gasztronómiai ínyencségeire. Így a Romudvar ételkínálatából hiányozni fog a megszokott és unalmas miccs, flekken, fatányéros viszont megjelennek olyan, a térségre jellemző ételek mint a kolbászos krumplileves buggyantott tojással, paszulyfőzelék, meggyes-pite, almás-rétes, vargabéles, ordás-lepény, mákos-tészta, tárkonyos marharagú vagy salátás paszulyleves.

A Romudvar menüjét négy sepsiszentgyörgyi vendéglő állítja össze a napszaknak megfelelően, illetve a Diószegi pékség három napon keresztül helyben süti és kínálja az idén Év kenyere díjat nyert pityókás barna kenyerét. A 24 székelyföldi és magyarországi kiállító emellett térségére jellemző ételeket, italokat kínál a városnapozóknak, lesznek gasztronómiai mesterségbemutatók és koncertek is.

László Endre szerint a Romudvar kínálatával be szeretnék bizonyítani a háromszéki, székelyföldi vendéglősöknek, hogy van igény a térségre jellemző ételekre és rá szeretnék venni őket, hogy bővítsék kínálatukat. A Szent György Napok ideje alatt a Romudvarban étkezők körében felmérést is készítenek, hogy kinek mi a kedvenc menüje és étterme. A kereskedelmi kamara elnöke, Édler András hozzátette: hamarosan elkészítik Kovászna megye gasztro-térképét, amely révén az ide látogató turistáknak tudják ajánlani a specialitásokat kínáló éttermeket.

Romkocsma+gasztronómiai jellegezetességek

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke szerint a Romudvar a nagyvárosokban népszerű romkocsmák, romudvarok hangulatát  kívánja megidézni ötvözve a térség gasztronómiai jellegzetességeivel. Emlékeztetett, hogy idén a Háromszéki Turizmus Évében a hazai és külföldi turisták számát kívánják növelni. Kovászna megyében ugyanis az jellemző, hogy a vendégek 90 százaléka Romániából érkezik és csupán 10 százaléka érkezik külföldről. Mint kiderült a nemesi turizmus illetve a „Kúriák, kastélyok földje Háromszék” programkínálat vonzó a hazai és külföldi turisták számára. A Háromszékre hívott hazai szakújságírók és bloggerek írásainak köszönhetően a térségre felfigyelt a Blue Air légitársaság is, amely a repülőin elhelyezett reklám magazinjában két hónapig népszerűsíti Kovászna megye turisztikai kínálatát, ezáltal 400.000 olvasóhoz jut el a háromszéki nemesi turizmus híre.

Tamás Sándor arra is rámutatott, hogy az infrastruktúra fejlesztések révén átalakulni látszik a Magyarország felől érkező turista útvonal. Az Arad és Nagyszeben közti autópályának köszönhetően a déli irányból rövidebb idő alatt megközelíthető Székelyföld, így a következő időszakban a magyar és más külföldi turisták Háromszék irányából fogják megközelíteni Székelyföld más térségeit. Sokáig ez az irány fordított volt, ezért a magyar turisták későn fedezték fel maguknak Kovászna megyét.

9 nap, 40 helyszín, 300 program

Knop Ildikó, a Városimázs Iroda munkatársa, a Szent György napok egyik szervezője rámutatott, hogy a városnapok főként a sepsiszentgyörgyiekről szól, de a kilenc napos esemény vonzza a környékbeli települések lakóit, emellett sok elszármazott ebben az időszakban látogat haza és sokan jönnek vendégségbe a városnapokra.

A szombaton kezdődött Szent György Napok kilenc napon át, 40 helyszínen 300 programot kínál. A 26. alkalommal megszervezett városnapok az úgynevezett kulturális héttel kezdődött, majd péntek és vasárnap között szabadtéri programokkal várják a közönséget. A Szent György Napok teljes programja elérhető ezen a honlapon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?