Több ezer állattartó gazdaságot ellenőriznek az országban

Országos szintű ellenőrző akció kezdődik január 9-én az állattartó gazdák körében – hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor, a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője.

Mint megtudtuk, a következő időszakban országos szinten közel ötezer gazdaságban ellenőrzik, hogy az állattartók betartják-e a törvénybe foglalt gazdálkodási követelményeket, az állatjóléti előírásokat és a jó mezőgazdasági és környezeti szabályokat, amelyek kötelező érvényűek minden gazda számára, amely valamilyen típusú támogatásban részesült.

A háromszéki főállatorvos szerint Kovászna megyében háromszáz, Hargita megyében mintegy hatszáz állattartót fognak felkeresni az ellenőrök. Sikó Barabási Sándor emlékeztetett, hogy ezek az ellenőrzések negyedik éve zajlanak, tavaly például három esetben, tavasszal, ősszel és télen vizsgálódtak a farmokon. Kovászna megyében a napokban kezdődő akció lebonyolításáért hat ellenőrző csoport felel, ez alakalommal főként az erdővidéki gazdákat keresik fel, de a megye minden régiójában jelen lesznek.

Hozzátette, az ellenőrző akciót Bukarestből irányítják, ott választják ki, hogy melyik gazdát kell ellenőrizni, akit egy nappal azelőtt értesítenek, hogy az állategészségügyi hatóság ellenőrei megérkeznek hozzá. A háromszéki főállatorvos azt tanácsolja a gazdáknak, hogy a körzeti állatorvosok segítségével rendezzék a nyilvántartásokat és gondoskodjanak állatállományuk megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és jólétéről.

Vizsgálják, hogy a sertések, szarvasmarhák, juh és kecskefélék esetében a gazdák betartják-e az azonosításra és nyilvántartásba vételre vonatkozó szabályokat, vagyis, hogy az adott gazdaságban rendben vannak-e az állatok azonosító fülszámai, útlevelei, mozgáspapírok,vágási nyilatkozatok,esetleges elhullások nyilatkozata, illetve a gazdák betartották-e a törvényes határidőket születés, vágás, elhullás vagy eladás esetén.

Megvizsgálják, hogy az állatnyilvántartási elektronikus adatbázisban, illetve az iratokban szereplő állatlétszám egyezik-e a valós állatállománnyal. Emellett ellenőrzik a beteg állatok kezelésének nyilvántartását és az állati eredetű alapélelmiszerek előállításánál a higiéniai követelmények, illetve az állatjóléti előírások betartását.

A háromszéki főállatorvos arra figyelmezteti az érintetteket, hogy súlyos szabálytalanságok esetén az írásos és magánszemélyek esetén 600 és 1200 lej közti, jogi személyek esetében 2000 lejtől kezdődő pénzbeli bírságok mellett elveszíthetik minden állami támogatásukat, amelyre egyébként az elmúlt esztendőben több példa is volt.

​Tavaly összesen 1200 háromszéki gazdaságot ellenőriztek hatvan esetben róttak ki egyenként hatszáz lejes pénzbüntetést, mivel nem talált a hivatalos dokumentumokban szereplő állatállomány a valósággal, emellett kilencven esetben írásos figyelmeztetésben részesítették a gazdát. Minden szabálytalanságot jelentettek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA), amely a jegyzőkönyv alapján eldöntötte, hogy az adott gazdától mekkora összegű támogatást von meg.

Sikó Barabási Sándor szerint négy éve még szinte minden gazdaságban találtak valamilyen szabálytalanságot. Háromszéken előfordult olyan kirívó eset, hogy egy gazdánál a valóságban 350 juh hiányzott, de még szerepelt a hivatalos dokumentumokban.

Mostanra a gazdák próbálnak igazodni az elvárásokhoz, így ma már csak a hanyagabb farmereket bírságolják, azokat, akik nem jelentik a körzeti állatorvosnak, ha egy állatukból hiányzik az azonosító fülszám, vagy az újonnan született vagy levágott állatokat nem vezették be az országos elektronikus adatbázisba és hivatalos dokumentumok nélkül értékesítették az állatokat.

Rengeteg gazda kér eligazítást az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakembereitől – mondta a főállatorvos, aki szerint tavaly napi negyven-százhúsz gazda fordult az intézményhez valamilyen problémával.

Kapcsolódók

Kimaradt?