Meghatározatlan időre maradt budapesti repülőjáratok nélkül Székelyföld

Budapesti repülőgépjáratokkal gazdagodott a kolozsvári nemzetközi repülőtér azáltal, hogy a Wizz Air meghatározatlan időre Marosvásárhelyről a kincses városba költöztette a tevékenységét. A két legnagyobb erdélyi repülőtér évek óta tartó háborúskodásában Kolozsvár egyelőre kiütéssel győzött: a Wizz Air távozásával Marosvásárhelyen egyetlen nagyobb légitársaság sem maradt. A székelyföldieknek pedig a jelek szerint legalább egy évig Kolozsvárra kell utazniuk, ha Budapestre akarnak repülni.

Frissítés
Elfogadta a Maros megyei tanács azt a javaslatot, hogy 2017-ben nekilássanak a vidrátszegi repülőtér kifutópályája teljes felújításának. Peti András, a repülőtér igazgatója a Maszolt arról tájékoztatta, hogy az elfogadott tervezet szerint már idén kiírják az ehhez szükséges közbeszerzési pályázatot, aminek tavasszal születhet meg az eredménye. Ezt követően látnak hozzá a két kilométer hosszúságú kifutópálya 78 millió lejbe kerülő felújítási munkálatainak. A szükséges összeget a tanács bankhitelből akarja előteremteni. 
„Amennyiben minden rendben van, néhány hónap alatt le is zárulnak a javítási munkálatok” – mondta az igazgató, aki szerint most már tudomásul vették, hogy a WizzAirnek a Marosvásárhely közeli reptérre való visszatérére mindössze ezen munkálatok befejezését követően jöhet szóba. 

A Wizz Air szerda reggel közölte: a Marosvásárhely közelében levő vidrátszegi repülőtér kifutópályájának állapota miatt járatainak a korábban csak kétnaposra tervezett, majd november 30-ig meghosszabbított áthelyezését meghatározatlan ideig ismét meghosszabbítják. Tájékoztatásuk szerint a javítási munkálatok idejére a gépeik továbbra is Kolozsvárról szállnak fel. A kincses városba költöztetett marosvásárhelyi járatok órarendjét január 9-én igazítják a Kolozsvárról induló gépekéhez, annak érdekében, hogy a menetrendek ne fedjék egymást.

Tamara Vallois kommunikációs igazgató szerint a járatok felfüggesztése segíti a repteret abban, hogy újraaszfaltozzák a kifutópályát, a légitársaság pedig türelmetlenül várja a kifutópálya javítási munkálatainak befejezését. "Jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mikor költöztetjük vissza a járatainkat, mert nem ismert a munkálatok befejezésének időpontja" – mondta szerdán a Maszolnak a Wizz Air szóvivője.

Jelenleg karbantartási munkálatok zajlanak Vidrátszegen annak érdekében, hogy minél rövidebb legyen a Wizz Air-járatok kényszerszünete. A reptér vezetése azonban úgy tűnik, már nem bízik a toldozgatás-foltozgatásban – erre utal az a szándékuk, hogy a kifutópályát jövő évben alapjaiból újraöntik. Peti András reptérigazgató a Maszolnak elmondta: ha a megyei tanács jóváhagyja a tervüket, a közbeszerzési eljárás tavasszal zárulhat le, majd újabb két-három hónapot vehet fel maga a munkálat – erre az időre pedig ismét le kell zárniuk a ma már alig használt a repülőteret.

A székelyek húzzák a rövidebbet

A Wizz Air volt az egyetlen légitársaság, amely Székelyföldet összekötötte Budapesttel. Peti András is megerősítette: a magyar fővárosba induló járatokat többnyire a székelyföldiek használták, a konkrét utasforgalomról azonban nem tudott adatokat mondani. „Most a Budapestre vagy más külföldi célállomásra induló székelyföldieknek már Kolozsvárig kell utazniuk ahhoz, hogy repülőre üljenek” – magyarázta.  

A Malév évekkel korábbi megszűnésével Kolozsvárról jó ideje egyetlen társaság sem indított gépeket a magyar fővárosba. A Wizz Air mostani lépésével a kincses városból téli időszakban heti két járat, nyáron pedig heti három járat indul Budapestre.

Marosvásárhelyi repülőtér: lassú haldoklás

A marosvásárhelyi repülőtérnek 2010-ben összesen 75 ezer utasa volt, négy nagyobb légitársaságnak is szálltak le itt gépei. Az utasszám 2011-ben már 256 ezerre, egy évre múlva pedig 300 ezerre nőtt, az utasok a Malév, a Tarom és a Wizz Air gépeivel indultak úticéljaikhoz. 2013-ban több mint 357 ezer személy vette igénybe repülőteret, akik a Ryanair, Tarom és Wizz Air járataira vettek jegyet a 14 európai úticél valamelyikének irányába.

A repülőtér haldoklása 2014-ban kezdődött, ekkortól ugyanis a légibázis folyamatosan veszteséges, csökkent az utasszám, egymás után távoztak az ismert légitársaságok. Először a Ryanair költözött el, majd a Tarom szüntette be a bukaresti járatait. A Malév megszűnését követen mindössze a Wiz Air maradt Vidrátszegen, azonban Peti András szerint a diszkont légitársaság is csökkentette a célállomásainak számát.

„Történt mindez akkor, amikor Románia és Európa-szerte is egyre növekedett a repterek utasforgalma” – magyarázta a Maszolnak az igazgató. Peti nem akart feltételezésekbe bocsátkozni ennek okairól, azt azonban elismételte, hogy a megyei tanács az elmúlt három évben 18 millió eurót különített el a reptérnek, amelynek korábbi vezetői azonban ebből alig négymilliót költött el.

Peti András szerdán az MTI-vel közölte: a kifutópálya "ideális esetben" egy év múlva lehet készen, mert még csak most készült el a megvalósíthatósági tanulmány, a tulajdonos Maros megyei önkormányzat csak ezt követően dönt a finanszírozásról, tehát március előtt nem kezdődhet el az építkezés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?