Offshore-botrány: őrizetbe vehették a kiszivárogtatót

Őrizetbe vették a Panama-iratok által kirobbantott offshore-botrányban érintett Mossack Fonseca ügyvédi iroda genfi irodájának egyik informatikusát - közölték az ügyre rálátó források szerdán.

Az AP amerikai hírügynökség a Le Temps című svájci napilapra hivatkozva egyértelműen azt írja, hogy a kiszivárogtatással kapcsolatban vették őrizetbe a meg nem nevezett informatikai szakembert. A Le Temps ugyanakkor azt is megírta: azt egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a most őrizetbe vett illető szivárogtatta ki a dokumentumokat.

A genfi ügyészség mindössze annyit erősített meg, hogy az ügyben büntető eljárás van folyamatban, és maga az ügyvédi iroda tett feljelentést. A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak. A férfit pár napja vették őrizetbe, és a rendőrség házkutatást is tartott a Mossack Fonseca genfi irodájában. A cég egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Április elején derült ki, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától egy ismeretlen hatalmas mennyiségű adatot adott át a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet oknyomozó újságírók nemzetközi hálózata dolgozott fel, betekintést engedve abba, milyen offshore cégeken keresztül kezelik vagy adott esetben tüntetik el az adóhatóság árgus szemei elől vagyonukat a világ leggazdagabbjai. Az ügy kirobbanását követően lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is.

Kapcsolódók

Kimaradt?