Panama-iratok: óriási nemzetközi offshore botrány körvonalazódik

Többek között Vlagyimir Putyin, Lionel Messi és Hszi Csin-Ping kínai elnök is érintett lehet egy világméretű botrányban, amely a Panama-iratok néven vasárnap ismertté vált kiszivárogtatás nyomán körvonalazódik. A német Süddeutsche Zeitung napilap egy offshore cégek bejegyzésére szakosodott panamai ügyvédi iroda belső iratanyagát szerezte meg.

Összesen 11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki a Mossack Fonsecától, amelyek feldolgozásában az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) szervezet is részt vett. Romániából a Rise Project, Magyarországról a Direkt36 csatlakozott a munkához. Az utóbbi tényfeltáró központ az iratokban rábukkant magyar politikai kötődésű szereplőkre is, róluk itt olvashat bővebben. Román érintettek is vannak, róluk itt olvashat részletes beszámolót

A rengeteg kiszivárgott dokumentum között 12 volt vagy jelenlegi állami vezető offshore cégeiről vannak adatok – írja a 444.hu. Kiderült például, hogyan tüntettek el 2 milliárd dollárt Vlagyimir Putyin orosz elnök üzlettársai különböző bankokon és cégeken keresztül. A kiszivárgott adatbázisból az is kirajzolódik, hogyan segítik az ügyvédi irodák és nagy bankok titoktartási kötelezettségükkel milliárdosokat, hírességeket, sztár sportolóknak, de akár politikusokat, csalókat és drogkereskedőket is.

A kiszivárgott dokumentumok közel 40 év - az 1977-től 2015 végéig tartó időszak - offshore ügyleteibe engednek bepillantást.  Korábban még sosem volt lehetőség ennyire részletesen megismerni az offshore cégek hátterét és lényegében napról-napra, évtizedről-évtizedre végignézni, hogy mozogtak a fekete pénzek a globális pénzügyi rendszeren keresztül.

A Mossack Fonseca olyan, az USA-ban feketelistás cégeknek és személyeknek is segített vagyonuk eltüntetésében, akik korábban mexikói drogbárókkal, terrorszervezetekkel, és Észak-Koreával üzleteltek. Vlagyimir Putyinon kívül a kínai elnök Hszi Csin-Ping családjához köthető cégek is szerepelnek az iratokban, de Petro Porosenko ukrán elnökről is kiderült, hogy vannak offshore érdekeltségei, és David Cameron brit miniszterelnök elhunyt apjának offshore ügyleteiről is új részleteket fedeztek fel. A dolog szépséghibája, hogy mindhárman a korrupcióellenes harc éllovasának számítanak saját hazájukban – jegyzi meg a Panama-iratokról szintén beszámoló Index. A Forbes 500-as listájáról 29 dollármilliárdos nevét találták meg az újságírók az iratokban.

Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek offshore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte a Panamai Köztársaság elnöke. Juan Carlos Varela szerinnt a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely „zéró toleranciát” tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben (MTI).

A Putyinhoz köthető dokumentumokat a The Guardian ismertette részletesen. A brit lap elismeri, hogy az orosz államfő neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak  bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi. A Panama-iratokból jól látszik, hogyan jutott vagyonhoz Szergej Roldugin csellista, Putyin egyik legjobb barátja, vagy Jurij Kovalcsuk a Bank of Rossija vezetője, aki a bankon keresztül legalább 1 milliárd dollárt fektetett be egy Sandalwood nevű, brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégbe, amin keresztül több offshore-ügyletet finanszíroztak. A Kreml nem válaszolt az ICIJ kérdéseire, helyette a nyilvánosság elé állt, és azzal vádolta az szervezetet és partnereit, hogy egy félrevezető „információs támadást” intéznek Putyin és több hozzá közel álló ember ellen.

Májusban nyilvános lesz a teljes lista

A panamai iroda az egyik legnagyobb offshore pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat a világon. A kiszivárgott belső iratokban 200 ország állampolgárainak 214 488 cégéről vannak információk. Az ICIJ május elején a cégek és a hozzájuk kötődő emberek teljes listáját is nyilvánosságra hozza majd.  A dokumentumok között vannak e-mailek, pénzügyi tranzakciókról szóló táblázatok, útlevélmásolatok, és olyan cégadatok, amelyek segítségével 21 adóparadicsomban azonosíthatók egyes cégek és bankszámlák titkos tulajdonosai.

Az ICIJ kérdéseire válaszolva a cég azt mondta, hogy ők semmilyen módon nem támogatják bűncselekmények elkövetését. „Azok a feltételezések, amelyek szerint a cégünk szándékosan a  valódi tulajdonosok elrejtését célzó szolgáltatásokat nyújt, alaptalanok és hamisak”, írták az ICIJ-nek.

A Mossack Fonsecától kiszivárgott dokumentumokat egy példátlanul nagyszabású projekt keretében dolgozták fel újságírók. Az összesen 25 nyelven beszélő újságírócsapat egy éven át foglalkozott a dokumentumokkal és az iratok alapján azonosított cégek és cégtulajdonosok ügyeivel. Bírósági adatbázisokban, tulajdoni lapokban, cégiratokban kutakodtak, pénzmosással foglalkozó szakemberekkel és nyomozókkal készítettek interjúkat, hogy megértsék és a lehető legjobban feltárják a panamai céghez köthető offshore-hálózatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?