Offshore-botrány: a DIICOT is vizsgálódik

A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészég (DIICOT) is elemzi a Panama-papers néven elhíresült botrány romániai szálait – közölte kedden a nyomozóhatóság.

Az ügyészség egyebek között azt vizsgálja, hogy a botrány kirobbanását követően napvilágra kerültek-e olyan adatok, amelyek befolyásolhatják a folyamatban levő, vagy akár a már lezárt ügyeket.

A DIICOT a Mediafax hírügynökségnek azt is közölte: a pénzmosás elleni hivatalnak lehet nagyobb szerepe az offshore-vállalkozások romániai szálainak kivizsgálásában.

Dacian Cioloș miniszterelnök kedden újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem beszélt az adóhivatal vezetőjével a panamai offshore-botrány ügyében, ugyanis az adóellenőröknek nem kell miniszterelnöki utasítás ahhoz, hogy eljárjanak, amennyiben adócsalásra derítenek fényt.

Korábban arról számoltunk be, hogy ismeretlenek 11,5 millió titkos dokumentumot, egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagát szivárgtattak ki offshore cégekről. Az érintettek között Vlagyimir Putyin, Lionel Messi és több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég, valamint – a Rise Project közlése szerint – megközelítőleg száz romániai üzletember neve is szerepel.

A Rise Project nevű hazai tényfeltáró újságírócsoport szerint a panamai ügyvédekhez fordult egyebek között a Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezője, Vasile Frank Timiş is, mellette pedig az olajiparban ismert Corneliu Iacobov neve is szerepel.

Az Országos Kereskedelmi Kamara közlése szerint Romániában több mint 1200 olyan cég van, amelyek valamelyik külföldi adóparadicsomokhoz köthetők. Ezeknek összesített törzstőkéje eléri az 1,1 milliárd eurót – közölte a Mediafax hírügynökség.

Cristian Pârvan, a Romániai Üzletemberek Egyesületének főtitkára úgy véli: az offshore-vállalkozások területén Románia kicsi játékos, azonban a botrány romániai szereplői által forgatott összegek a hazai költségvetéshez viszonyítva már nagyok. Mint mondta: az adóelkerülés kérdését nemrég az Európa Bizottság is felvetette, azonban a gazdag államok ezt nem támogatták. „Ezek ismert és megtűrt problémák, nagyon nagy volt az ellenállás azt illetően, hogy a multinacionális vállalkozások országonként adózzák meg a nyereségük” – mondta. Hozzátette: ebben a kérdésben szerinte nem is lesz változás a közeljövőben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?