Ezért nem hatotta meg a Daimlert az alacsony román profitadó

Kevés olyan ország van, ahol kisebb adót kell fizetni a vállalati nyereség után, mint nálunk, ám a befektetők számára, ez csak az egyik szempont, a sok közül.

Románia világviszonylatban a profitadó tekintetében a legalacsonyabb adókulcsot alkalmazó országok közé tartozik, derül ki az UHY nemzetközi könyvviteli- és adótanácsadó cégcsoport közelmúltban közzétett tanulmányából. Európában átlagosan 25,3 százalékkal adóztatják a vállalatok nyereségét, míg a globális átlag 27 százalék.

A legnagyobb adóteher, 41,1 százalék, az Amerikai Egyesült Államokban van a cégek nyereségén. Ez azt jelenti, hogy 1 millió dollár profit esetén egy gazdasági társaságnak 411 ezer dollárt kell befizetnie az államkasszába. Románia esetében ugyanakkora összeg után az államnak csak 160 ezer dollár követelése van a vállalkozással szemben. A második legnagyobb értékű, 38,5 százalékos adót Japánban vetik ki a nyereségre, míg a harmadik Franciaország, 37,7 százalékkal.

A tanulmányból kiderül, hogy egy sor nagyon fejlett gazdaságban a nyereségadó lényegesen nagyobb, mint nálunk. Így például Belgiumban 33,9 százalék, Olaszországban duplája a romániainak, 32,3 százalék, Ausztráliában 30 százalék, Németországban 28,7 százalék, Izraelben 26,5 százalék, Dániában 24,3 százalék, Hollandiában pedig 23,9 százalék.

A tanulmányban vizsgált országok között csupán kettő van, ahol a profitadó kisebb, mint nálunk: Írországban 12,5 százalék, az Egyesült Arab Emírségekben a vállalati nyereség után nem kell adót fizetni. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a profitadó mértéke nem határozza meg döntő módon egy adott gazdaság versenyképességét. Ez abból derül ki, hogy az elmúlt évtizedben a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé számító Indiában és Brazíliában magas a nyereség után fizetendő adó, 33, illetve 33,7 százalék, de a profit elég nagy százaléka, pontosan a negyede, az államkasszába vándorol Kínában is.

„Románia kedvezőbb helyzetben van, mint a nyugat-európai versenytársak, Franciaország, Olaszország vagy Németország, ahol az adók és a munkáltatók egyéb költségei is nagyobbak, mint nálunk” – véli Andreea Tudose, az UHY Audit CD auditálási igazgatója.

Mégsem elég vonzó a befektetőknek

Mindezek ellenére a román gazdaságot több kudarc is érte az elmúlt években, jelentős befektetők, kiket megpróbáltunk az országba csábítani, más helyszínt választottak. Néhány évvel ezelőtt a Mercedes-Benz gyár nem nálunk épült fel, hanem Kecskeméten, s a Daimler új üzemét, amelyhez a kormány is nagy reményeket fűzött, nem Szászsebesre, hanem Lengyelországba telepítik.

Mint kiderült, ennek kizárólag logisztikai, infrastrukturális okai vannak, az 500 millió eurós beruházással létrehozandó üzemben legyártott motoroknak ugyanis 17 óra leforgása alatt Brémába kell majd érniük, ami kizárta a Fehér megyei helyszínt. Ezt a hátrányt nem tudta kompenzálni, hogy nálunk 3 százalékkal kisebb a profitadó, mint Lengyelországban, ahol 19 százalékos.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?