Görnyednek a román cégek az adóterhek alatt

A Világbank és az Európai Bizottság adatai szerint európai viszonylatban a romániai cégek helyzete nagyon kedvezőtlen az adók számának és mértékének tekintetében, a telektulajdonos magánszemélyek ellenben örülhetnek, ugyanis a kontinensen ők fizetik a legkisebb ingatlanadót. 

„Nem lehetünk mindenki El Dorádója. Bulgária kivételével nálunk a legkisebbek az adóterhek” – jelentette ki a közelmúltban Victor Ponta, a Külföldi Befektetők Tanácsának (CIS) állásfoglalására reagálva, mellyel a szervezet a tervezett adóemelések, illetve az új adók bevezetése ellen tiltakozott. Ionuţ Dumitru, az Adótanács elnökének véleménye homlokgyenest ellentétes a kormányfőével: „A romániai adóterhek pokolian nagyok. Minden egyes kifizetett nettó 1 euró után a munkaadó 1,83 eurót kell fizessen”. Az Adótanács elnöke azt állítja, hogy az adóterhek alapján összeállított, 185 országot tartalmazó listán Románia a 136-ik helyen áll. „Guatemalával, Zimbabwe-val és Indonéziával vagyunk egy szinten” – jelentette ki Ionuţ Dumitru.

A Világbank és az Európai Bizottság adatai ez utóbbi véleményt támasztják alá. A Világbank Paying Taxes 2014 című tanulmányából kiderül, hogy Romániában a vállalkozások adózási rátája 43 százalék. Ennek kiszámításánál a nyereségadót, a munkabér után fizetendő adókat, valamint minden más, adó jellegű költséget figyelembe vettek. Nyugat-Európában csupán Németországban, Svédországban és Olaszországban magasabb az adózási ráta: 49,4, 52, illetve 65,8 százalék.

Európai viszonylatban a horvátországi cégek vannak a legkedvezőbb helyzetben, mivel nyereségüknek mindössze 19,8 százalékát kell befizetniük az államkasszába különféle adók formájában. Dániában 27, Svájcban 29,1, Nagy Britanniában 34, Lengyelországban pedig 41,6 százalék a Világbank módszertana alapján kiszámolt adózási ráta. A politikusok által táplált mítosz az is, hogy a profitadó egész Európában, Bulgáriától eltekintve, nálunk a legkisebb.

A Capital gazdasági napilap adatai szerint Lettországban, Litvániában és Szerbiában 15 százalék, Ukrajnában 16 százalék, csakúgy, mint Romániában, Oroszországban 6 és 20 százalék között változik, Bulgáriában pedig mindössze 10 százalék a profitadó. Nagyon rosszul állunk a vállalkozások által fizetendő adók számának tekintetében is.

A Világbank kimutatásai szerint Romániában egy cégnek egy év leforgása alatt 39 féle adót kell befizetne, míg Norvégiában és Svédországban csak négyet, Franciaországban hetet, Németországban kilencet, Magyaországon tizenkettőt, Bulgáriában pedig tizenhármat. A nemzetközi pénzintézet számításai szerint idehaza egy vállalkozásnak éves szinten 200 munkaórát kell fordítania arra, hogy valamennyi adót befizesse. Norvégiában ugyanez 83, Finnországban 93, Nagy Britanniában pedig 110 órába telik. Egyetlen téren vagyunk kifejezetten kedvező helyzetben, a magánszemélyek által fizetendő telekadó ugyanis a legalacsonyabb egész Európában.

Az adóterhek csökkentés létfontosságú a gazdasági fejlődés számára, vélik egyes gazdasági szakemberek. „Romániában valószínűleg sokan vannak azok, akik akkor sem vallanák be a jövedelmüket, ha az adó csak 3 százalék lenne, a gondot azonban nem ők jelentik. Rajtuk kívül ugyanis rengeteg rendes adófizető van, akik örülnének neki, ha csökkenne a társadalombiztosítási hozzájárulás mértéke. Ha ez bekövetkezne, akkor ez arra ösztönözné őket, hogy többet dolgozzanak, a cégeket pedig arra, hogy munkahelyeket hozzanak létre. Valószínűleg jól járna az állam ha csökkentené az adófizetőket sújtó rettentő adóterhet” – véli Bogdan Glăvan egyetemi tanár, a Murray Rothbard Gazdaságpolitikai Központ igazgatója, aki szerint az adócsökkentés tétje nem a feketegazdaság visszaszorítása, hanem a bruttó hazai termék növelése.    

 

Kimaradt?