Hogyan adózunk az európai országokhoz képest?

Európában Montenegró igazi adóparadicsomnak számít, míg Románia, az EU-s átlagnál magasabb áfa ellenére, a középmezőnyben foglal helyet. Az biztos, hogy idehaza a nyereséges cégeknek az egykulcsos adó nem ad okot panaszra.

Felemás képet mutat a hazai adórendszer. Egyes adófajták mértéke a legalacsonyabbak, míg másoké a legmagasabbak közé tartozik uniós viszonylatban. A nyereséges vállalatok tulajdonosainak nincs okuk panaszra, a 16 százalékos romániai profitadó ugyanis, ha csak 1,2 százalékkal is, de elmarad az Európai Unió átlagától.

A tagországok közül Bulgária a legnagyvonalúbb ilyen tekintetben, déli szomszédunknál ugyanis a cégeknek a nyereségüknek mindössze egy tizedét kell befizetniük az államkasszába. A másik végletet Franciaország jelenti, 38 százalékkal.

Ilyen szempontból a Balkán-félsziget a kontinens leginkább befektetőbarát övezete: Montenegróban csupán 9 százalék a profitadó, míg Szerbiában, Macedóniában és Boszniában 10 százalék. Magyarország a maga 19 százalékával a középmezőnyben tanyázik. Az elmúlt másfél évben három uniós tagország csökkentette a profitadót: Szlovákia 23-ról 22, Nagy Britannia 23-ról 21, Dánia pedig 25-ről 24,5 százalékra.

A munkáltató által fizetendő társadalombiztosítási hozzájárulás tekintetében a romániai adóteher közepesnek számít a térség uniós tagországainak viszonylatában. Ez jelenleg 28 százalék, október 1-től pedig 23 százalékra csökken. Magyarországon a tb hozzájárulás 27 százalék, Szlovákiában 35,2, Csehországban pedig 34 százalék. Ezzel szemben Szlovéniában 16,1, Horvátországban pedig 15,2 százalék ezen elvonás mértéke, de még a magas szintű szociális védőhálóval büszkélkedő Ausztriában is csupán 21,83 százalék. A legkedvezőbb a helyzet Montenegróban, ahol ezen adónem 9,8 százalékos.

A 16 százalékos hazai személyi jövedelemadó kedvezőnek számít EU-s összehasonlításban. Kevesebbet, 10 százalékot, egyedül Bulgáriában von el az állam az adófizetőktől, Magyarországon pedig szintúgy 16 százalékot. A leginkább, 55 százalékkal, Svédország és Dánia adóztatja meg a polgárait, majd Ausztria és Szlovénia következik 40 százalékkal, igaz csupán a legmagasabb jövedelmi osztályba tartozókat. Az EU-ban nagy többséget alkotnak a progresszív adózást alkalmazó országok, egykulcsos rendszer csupán hét tagállamban van. Talán már nem lepődik meg az olvasó azon információ láttán, hogy Európában Montenegró az az ország ahol az állam a legkevésbé teszi rá a kezét az adózók pénzére, mindössze 9 százalékot von el jövedelemadó címén.

A romániai helyzet az áfa tekintetében a legkevésbé rózsás, mivel a magunk 24 százalékával az EU 21,5 százalékos átlaga fölött vagyunk. A legkisebb, 15 százalékos áfát a kontinens egyik leggazdagabb országában, Luxemburgban kell fizetni, a második helyen pedig szintén egy csöpp állam, Málta áll, 18 százalékkal. A legnagyobb, 27 százalékos áfa sanyarú dicsősége Magyarországnak jut, amely így megelőzi a 25 százalékos Horvátországot, Dániát és Svédországot. Montenegró az áfa tekintetében is a sereghajtók közé tartozik, 19 százalékkal.  

 

Kimaradt?