A szállításügyi miniszter szerint 2020-ig épül meg az észak-erdélyi autópálya

Ha az észak-erdélyi autópálya jelenlegi építési ütemtervét betartják a kivitelezők, akkor a sztrádának 2020-ig el kell készülnie – jelentette ki Dan Costescu szállításügyi miniszter a parlamentben tartott hétfő esti meghallgatáson. Cseke Attila RMDSZ-es képviselő hozzászólásában kifejtette, a társadalom elvesztítette türelmét, és tetteket, nem ígéreteket vár.

Dan Costescu a képviselőház meghívására a romániai autópálya-építések jelenlegi stádiumáról és a fejlesztési tervekről számolt be a honatyáknak. Megjegyezte, a Cioloș-kabinet mandátuma csak az év végi választásokig szól, és nem kíván a következő kormányok nevében ígéreteket tenni.

A miniszter beszámolójában szakaszonként ismertette a procedurális folyamatokat. Elmondta, hogy egyes szakaszok esetében csak január végén hagyta jóvá a kormány az észak-erdélyi autópálya nyomvonalán lévő földterületek kisajátítására vonatkozó határozatot. Kifejtette, ott, ahol a közbeszerzést megnyerő cég visszalépett, a listán következő a vállalkozás lesz a kivitelező.

A tárcavezető ugyanakkor rávilágított arra is, hogy az egyik sztrádaszakasz esetében semmisé kellett nyilvánítani a letett dokumentációt, az újnak a kidolgozása most van folyamatban. A Bors–Berettyószéplak szakaszon történő munkálatok megkezdését március végén, míg az Aranyosgyéres–Marosvásárhely autópálya különböző szakaszain áprilisban kezdenek el dolgozni – derült ki a miniszter tájékoztatójából.

Dan Costescu végezetül azt mondta: ha a kivitelezők tartják magukat a tervekhez, és közben életbe lép a nagy infrastrukturális beruházások felgyorsításáról szóló kormányrendelet, akkor az észak-erdélyi autópálya 2020-ig megépül, sőt további szakaszait adják át e határidő előtt.

Mint ismert, a román kormány 2003 decemberében írt alá szerződést a Brassó-Bors autópálya megépítéséről az amerikai Bechtel vállalattal. A sztrádának eredetileg 2011 végéig kellett volna elkészülnie, kilométerenként 5,4 millió eurós áron. Időközben a román állam felbontotta a szerződését a Bechtellel. Az észak-erdélyi autópályából mindössze egy 52 kilométeres szakaszt adtak át eddig a forgalomnak, Gyalu és Aranyosgyéres között.

Cseke Attila: eljött a tettek ideje!

A miniszter beszámolójához az RMDSZ részéről Cseke Attila képviselő szólt hozzá. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy több mint 3 éve járt le az autópálya megépítésére kitűzött eredeti határidő, azonban ez idáig a megígért 415 kilométerből csak 52 kilométeren lehet közlekedni.

Az RMDSZ frakciója nevében úgy értékelte, a jelenlegi szakértői kormánynak konkrét intézkedéseket kell gyakorlatba ültetnie és tettekkel bizonyítania eltökéltségét ebben az ügyében. „Romániának nemcsak gazdasági előnyöket jelentene az észak-erdélyi autópálya kivitelezése, hanem csökkentené a közúti balesetek számát, ezáltal egy biztonságosabb keretet teremtene az utazásokhoz” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ keddi hírlevele

A politikus rámutatott arra is, hogy az Aranyosgyéres és Marosvásárhely között megépítendő autópálya 5 szakaszából 4-et az érvényes kivitelezési szerződés értelmében ez év márciusában át kellene adni a forgalomnak, azonban ez idáig a munkálatok sem kezdődtek el. A Bors–Berettyószéplak szakasz esetében 2017 júliusa az átadási határidő, de a tavalyi szerződés aláírása óta a kivitelező nem dolgozott a szakasz megépítésén.„Eljött a tettek ideje! A társadalom elvesztette türelmét, eredményekre és az új sztárdaszakaszok átadására vár az észak-erdélyi autópálya esetében" – fogalmazott a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?