A repcére fogadnak idén a gazdák

A szárazság és az öntözőrendszerek hiánya miatt tavaly 25 százalékkal kevesebb gabona termett itthon, mint 2014-ben. A fejlettebb infrastruktúrájú Magyarországon csak 16,6 százalékos volt a visszaesés.

Szinte kétszer akkora területen vetettek tavaly ősszel repcét a romániai gazdák, mint egy évvel korábban. A Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint a repceföldek jelenleg 412 ezer hektárt tesznek ki. A rendszerváltás óta mindössze kétszer, 2009-ben és 2010-ben vetettek be az ideinél nagyobb területet az ipari növénnyel, utóbbi évben 537 ezer hektárt. A búza és az árpa termőterülete ellenben csökkent, előbbié 1,92 millió, utóbbié pedig 332 ezer hektárra. Kilenc év óta először esett a búzaföldek összterülete 2 millió hektár alá, idén 147 ezer hektárral kisebb területről takarítják majd be ezt a gabonafélét, mint 2015-ben.

A régiót sújtó szárazság és a forró nyár miatt a tavalyi nem volt egy fényes év a hazai mezőgazdaság számára. Gabonafélékből átlagban 25 százalékkal kevesebbet takarítottak be, mint egy évvel korábban. A legrosszabbul a kukoricatermesztők jártak, a termés ugyanis csak 60 százaléka volt a 2014-ben betakarított mennyiségnek, 11 millió tonna helyett csupán 7 millió tonna. Laurențiu Baciu, a Romániai Mezőgazdász Egyesületek Ligája elnökének elmondása szerint a kukoricatermés Mehedinți, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Galați és Teleorman megyékben volt a legjobb, de ezekben is 15-20 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Erdélyben mintegy felére csökkent a betakarított mennyiség, Moldvában pedig katasztrofális 60 százalékot is meghaladó mértékű volt a visszaesés.

Öntözéssel természetesen részben ellensúlyozni lehetett volna a ászárazságot, ám az idehaza mezőgazdasági művelés alatt álló kb. 10 millió hektárból csak 130-150 ezer hektáron van öntözőberendezés. Ezzel magyarázható, hogy a régió más országaiban lényegesen kisebb mértékben csökkent a termésmennyiség, mint nálunk. Az Európai Bizottság adatai szerint Magyarországon, mely ugyancsak megszenvedte a forró és csapadékszegény nyarat, 16,6 százalékkal kevesebb gabonát arattak tavaly, mint 2014-ben, Lengyelországban pedig 11,8 százalékos volt a visszaesés. Olaszországban 11,3, Németországban 5,2, Franciaországban pedig csak 1,5 százalékkal kevesebb gabona termett 2015-ben, mint egy évvel korábban.

A 2014-es 22 millió tonna után tavaly Románia 16,8 millió tonna gabonát termelt meg, míg az Európai Unióban 301,9 millió tonna volt a termés.     

Kapcsolódók

Kimaradt?